Кандидатът за президент Ивайло Калфин изрази учудване, че вътрешният министър Цветан Цветанов иска да участва в диспут с него вместо Росен Плевнелиев.

Каня непрекъснато на диспут г-н Плевнелиев, той е кандидат за президент. Не разбирам защо г-н Цветанов е решил да дебатира вместо него", коментира Калфин часове, след като министърът на вътрешните работи заяви в кулоарите на парламента, че е готов на дебат с Ивайло Калфин на тема "Шенген".

„Много неща имам да кажа на министър Цветанов, но само бих му припомнил, че той е  първият вътрешен министър, който получава отказ за влизане на България в Шенген.  С него няма какво да дебатирам. Продължавам да каня г-н Плевнелиев на дискусия", добави евродепутатът и бивш външен министър.

Калфин коментира, че България скоро няма да влезе със сухопътните си граници в шенгенската зона, защото „не сме достатъчно готови и защото няма доверие в правителството".

По 259 км ни граница с Турция, два пъти по-дълга от гръцко-турската, липсва сигурна и надеждна охрана. До 2015 г- тепърва ще се слагат системи за наблюдение, припомни Калфин.

Той е убеден, че в момента България не е готова да защити границите си по суша, ако стане част от Шенген,  при огромния имигрантски поток, който минава през Турция. „Очевидно правителството не си е свършило работата", завърши Ивайло Калфин.