Изборите хвърлиха тежко съмнение върху начина за правене на избори от 1990 година насам, коментира Мария Капон предсрочния парламентарен вот. Тя критикува както начина на провеждане на предизборната кампания, така и на Деня за размисъл и самия ден на вота.

Спекулациите ще продължат, а съмнението в достоверността на този демократичен акт, обезверява допълнително хората. Резултатът е унизително ниската избирателна активност - половината от български граждани не отидоха до урните, а около 20% от останалите не прескочиха 4%-ия праг, отбелязва Капон в позиция, изпратена до медиите.

Според нея на практика в българското Народно събрание ще бъде представена волята на около 30% от българските граждани.

Не беше чут гласът на протеста и така в парламента попаднаха четири партии от статуквото, които нямат способността да донесат промяната, която хората търсят, продължава тя.

От тези избори не спечели никой. От тази патова ситуация или ще вървим към програмно правителство, съставено от абсурдни множители под черта, или наесен отново отиваме на избори, прогнозира председателят на Единна народна партия.

По думите й сме станали свидетели на класически опит да се приватизира гневът на хората и отново корпорациите да се възползват от него. Умишлено политическият часовник беше пуснат да върви малко по-рано и малко по-бързо. Обществените процеси, които ферментират, се движат малко след този политически часовник.

Убедена съм, че хората са започнали да се преориентират и все по-ясно да правят разлика между партиите, обслужващи корпорациите и тези, които обслужват гражданите, допълва тя.

Битката за достойнството ни на граждани, за икономическия ни суверенитет и за изтръгването на мафията от тялото на държавата, продължава. Ние не сме от тези, които се отказваме и ще продължаваме да се борим и да растем - по чист и морален начин, завършва Капон.