"Продължаваме промяната-Демократична България" поема отговорността си с втория мандат и ще направи правилните ходове.

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков на брифинг пред централата на ДСБ, където влезе. Какви са правилните ходове обаче, ПП и ДБ ще обсъдят тази вечер на националните си съвети. Утре сутрин коалицията ще уведоми и за решението си.

Според Петков ГЕРБ явно не са готови, не искат или не могат да направят реформи в съдебната система, в службите и регулаторите. ПП-ДБ обаче не знаят защо.

"Гарантирам, че нито ще се крием зад преговорни екипи, нито ще се правим, че ни няма", заяви категорично Петков преди да влезе в централата на ДСБ.

Радев чака НС, а Росен Желязков се забърза към избори

Радев чака НС, а Росен Желязков се забърза към избори

Предедателят на НС свика извънредно заседание на 26 март

ПП-ДБ ще опитат да реализират втория мандат за съставяне на правителство. Това е било обсъждано на заседанието на Парламентарната група тази вечер, съобщава БНР. Заседанието е завършило около 19 часа.

Възможно е да предоставят на ГЕРБ-СДС възможност да предложат взаимноприемлив премиер. Дискутирано е било дали това да е Мария Габриел, но в крайна сметка надделяло мнението да оставят на първата политическа сила да реши.

Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, от ПП-ДБ предпочитали те да се проведат заедно с европейските.

Предстои това предложение да бъде одобрено от ръководните органи на отделните партии.

По информация на "Хоризонт" това решение вече е одобрено от ръководството на ДСБ, чието заседание предхождаше срещата на ПГ. В момента заседават ПП и "Да, България".

Във вторник предложението за "национален мандат", ще бъде обявено в парламента.

От реакцията на ГЕРБ-СДС зависят и по-нататъшните стъпки на ПП-ДБ.

Габриел направила своя ход, дала шанс на преговорите

Габриел направила своя ход, дала шанс на преговорите

Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори, настоя вицепремиерът в оставка

Припомняме, че Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер.

Тя подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на министър-председател и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Документът е внесен в деловодството на парламента тази сутрин в 9:09 часа.

В него Габриел посочва, че договореният "ротационен" модел на упражняване на изпълнителната власт в мандата на 49-ото Народно събрание, е предполагал смяна на лицето, упражняващо правомощията на министър-председател, с това на заместник министър-председател и обратно, в предвидима и безспорна процедура.