Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и коалиция ПП-ДБ Кирил Петков изрази разочарование от брифинга на ГЕРБ в Партийния дом в отговор на декларацията на ПП-ДБ за законодателни промени и искането 3-месечно отлагане на връчването на 2 мандат.

"Превеждам от Герберски към днешна дата: общи приказки - да; борба с корупцията - не", написа Петков в профила си във "Фейсбук". Явно той не вижда антикорупционно мнозинство в Народното събрание, което бе поставено и като условие от ПП-ДБ, за да опитат да реализират втория мандат за съставяне на редовно правителство.

Румен Радев дава малко време на ПП-ДБ

Румен Радев дава малко време на ПП-ДБ

Според програмата на българския парламент

Малко по-късно му отговори, отново в социалната мрежа, заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, която и обяви позицията на партията на брифинга днес. "Г-н Кирил Петков нееднократно демонстрира трудно разбиране на литературен български език и е направил традиционно несполучлив опит да превежда брифинга на ГЕРБ от днес", коментира тя.

Делян Добрев за декларацията на ПП-ДБ: Наглост

Делян Добрев за декларацията на ПП-ДБ: Наглост

С фейсбук статус Добрев отхвърли искането на ПП-ДБ

По думите на Сачева ПП-ДБ не се ползват с обществено доверие, което да им дава правото да поставят условия. "Загубихте 300 000 избиратели. Хората са Вашият съдник. Не ГЕРБ", изтъква тя и пояснява, че вторият мандат отива при ПП-ДБ по технически причини.

В този смисъл бълнуванията за вашата историческа роля и значение са силно преувеличени, пише още Деница Сачева.

Росен Желязков отива на разговори с ДБ, не с ПП

Росен Желязков отива на разговори с ДБ, не с ПП

Декларацията на ПП-ДБ не е панацея, която да обедини парламента

Корупция не се бори с декларации, а от борбата с корупцията се страхува основно "Продължаваме промяната", по мнението на депутатката. "Все пак вие, г-н Петков, управлявахте България в по-голямата част от времето от 2021 г. досега под различна форма и дължите отговор на въпроса - защо индексът за корупция в България е най-висок през 2023 г. Да се самопровъзгласиш за борец с корупцията, само за да си осигуриш чадър от правосъдие, е изхабен трик и в България се ползваше в началото на прехода, когато вие сте си избирал друга родина. Дори вашите избиратели ви критикуват открито за направените предложения и за действия, които демонстрирахте докато бяхте на власт", продължава Сачева.

Самоцелното правене на правителство няма смисъл за ПП-ДБ

Самоцелното правене на правителство няма смисъл за ПП-ДБ

Поисканото отлагане на втория мандат целяло да осветли корупцията в българската политика

"За вас политиката е бизнес. Затова и сте фиксиран в печалбата. Това е вашата цел - да сте на печалба. Но в политиката печели този политик, който печели за другите, а не за себе си. Ние вече ви дадохме кредит на време с предишното правителство и вие го пропиляхте. Не стига това, а дори сте некоректни длъжници - не си върнахте кредита, когато ви потърсихме подкрепа за първия мандат. Вашият политически фалит е факт и вероятно скоро ще бъдете обявен в несъстоятелност. Не от нас, от избирателите", смята Сачева.

Тя отново потвърждава, че все пак от ГЕРБ ще се отзоват на поканата на ПП-ДБ.

Възраждане дава подкрепа на ПП-ДБ срещу 5 референдума

Възраждане дава подкрепа на ПП-ДБ срещу 5 референдума

И подкрепа за работа по два процеса