„ДСБ няма да подкрепи всякакви импровизации на тема повишаване на данъчната тежест за каквито и да е било доходи, включително и от лихви", обяви Иван Костов.

„Ние сме съгласни да се обсъждат данъчните ставки, едва когато видим завършени реформи и стане ясно колко струва издръжката на държавния апарат и държавните услуги - здравеопазване, образование, сигурност и т.н.", обясни той.

Намалението на нетните доходи на хората ще доведе до хаос, предупреди лидерът на ДСБ.

Той съобщи още, че тъмносините ще събират подписи за атакуване на решението за референдум за АЕЦ „Белене" пред Конституционния съд. „Ще изчакаме формулирането на въпроса", посочи Костов.

Според Светослав Малинов идеята за финансирането на референдума от партиите е популистки ход, който се вписва в общата политика и говоренето в момента на правителството.

„Ако се стигне до такъв прецедент, тогава може да се мине към финансиране на всякакви избори от партиите, което ще отвори врати за корупция", предупреди той.

Костов припомни, че срокът по дадената от него в петък на БСП задача изтича в сряда сутринта.

Трябва да могат да отговорят на въпроса за колко време ще се откупи инвестиция от 10 350 000 евро, ако 2 000 мегавата построени в Белене продават ток по цени на 2 000 мегавата, произвеждащи в Козлодуй, разясни лидерът на ДСБ.

Според Костов това е много проста задача, лесно се решава и информацията е налице.

Той каза още, че по темата АЕЦ „Белене" е убеден, че се играе непочтено.

Защо трябва да се опорочава първият референдум, освен, за да бъде прикрито нещо, попита лидерът на ДСБ и потърси отговора: „Според мен, това което се опитват да прикрият, е че готвят следващата серия „Умирай трудно - Белене 16".

Костов допълни, че откакто ДСБ са обявили АЕЦ Белене за най-голямата измама на българския посткомунизъм, срещу тях е започнала кампания.

Интересното по думите му е, че не припознават тези доносници-лобисти, тези хора, които живеят от хонорари от АЕЦ Белене и не признават други противници, освен ДСБ.

Никой не притяга като магнит така яростта на тези, които ни карат сега да гласуваме на този неконституционен и незаконен референдум. Никой не привлича така ненавистта им така, както ние, каза още Костов и добави, че това за него е повод за гордост.

За да кажеш на американците, че няма да допуснеш повторна депортация на албанци в България, да им кажеш, че няма да приемеш руските условия за подписване на договор за доставка на газ, да им кажеш, че не си съгласен страната ти да бъде записана като зона на исторически претенции на Русия, както я бяха записали, означава, че съм независим, заяви лидерът на ДСБ за своето управление.

А да кажеш на руснаците - продължи той, че няма да прелетят от тук и че няма да кацнат на летището в Прищина и да ги възпираш всеки път, когато са посягали на българските интереси, пък показва, че няма как да съм бил зависим от тази сила.

Иван Костов допълни по повод казаната за него оценка от Жан Виденов, че не може да отговори със същото. Не мога да му призная, че е водил добра политика или че е бил независим.

Не мога да направя това, защото по този начин ще стигнем до момент, в който Луканов е вадил България от кризата и ние сме я съсипали, Жан Виденов е дал верните решения и ние сме дошли и сме я довършли.

По думите му доносниците от Държавна сигурност са се насочили точно към тази идея. Това е неприемливо, подчерта Костов и допълни, че това е издевателство над истината.