"Демократи за силна България" и "Български демократически форум" внесоха днес в ЦИК документите за своята коалиция за участие в изборите на 12-ти май.
Заедно с тях нямаше нито един представител на "Синьо Единство", но председателят на предизборния щаб на ДСБ Веселин Методиев обясни това с "организационен проблем".

Припомняме, през последните дни се заговори за напрежение, тъй като лидерът на ДСБ Костов подредил листите в ущърб на „Синьо Единство", чиито неформални лидери са Надежда Нейнски и Мартин Димитров.

Оказало се, по думите на Методиев, че само преди час е трябвало да е приключен въпросът с банковия документ, но за партия, регистрирана в Държавен вестник през миналата седмица (Синьо Единство, б.р.), това е сериозен проблем.

Методиев подчерта, че това по никакъв начин не означава отказ от обявената вече амбиция за силна дясна коалиция, заедно с партията на Надежда Нейнски и Мартин Димитров.
Те със сигурност ще работят заедно след изборите, а до края на деня имат време да се впишат и в коалицията. Листите пък са отворени до събота и няма никакъв проблем да бъдат вписани.

"Нека не спекулираме, работим заедно, всичко е в рамките на нещата", подчерта Методиев, заедно с когото бе и лидерът на БФД Жаклин Тонева.

Според последните социологически проучвания, с които ДСБ разполага, партията има капацитет за 14 депутатски места в 42-то Народно събрание, а в широка дясна коалиция се надява на "много повече".
Днес обаче проучване на Алфа Рисърч поставя партията на Костов далеч от 4-процентната бариера.

"За нас тази коалиция е важна, защото създава предпоставки и възможности за обединени на десните хора зад политика, която е доказала, че може да вади България от криза поне два пъти досега" - Методиев.

"БДФ винаги е поставял на първо място България. Днес, в тези критични времена, ние сме водени от идеята, че достойното битие на българския гражданин е това, което трябва да ни обединява. Убедени сме, че в решенията, които предлагаме заедно с ДСБ, ще намерим поддръжници сред българските избиратели" - Толева.