„България на гражданите" би ГЕРБ по броя на внесените подписи в ЦИК.

Хората на Кунева внесоха 57 970 подписа срещу 55-те хиляди, донесени от Цветан Цветанов в първия възможен ден, в който партиите можеха да се регистрират.

Прошко Прошков обясни, че те не внасят тези подписи с цел да подобрят нечий рекорд. За хората на Меглена Кунева най-важни са били срещите с българските граждани, като почти всеки подпис се равнява на разговор.

Прошков се похвали, че са успели да обърнат нагласата на много скептични хора, които в крайна сметка са им се доверили и са ги подкрепили за изборите през май месец.
„По време на срещите видяхме справедливия гняв, който ние познаваме и усетихме, че подкрепата за нас се е повишила", подчерта Прошков, който донесе папките с подписите в ЦИК.

Той почерта, че „България на гражданите" отиват сами на изборите и отсече: „Договорчици - на никаква цена". По думите му никакви политически програми не важат, ако продължава да се действа на принципа „ние тарикатите срещу ония - гражданите".
„Ние ще се борим да сме различни. Ще се борим да сме първа политическа сила, а ако не успеем, то поне - смислена такава и алтернатива на всякакви леви популистки идеи", изтъкна Прошков и обяви БСП за основен опонент.

Той подчерта, че няма разнобой и скандали около изготвянето на листите и те ще бъдат готови в началото на следващата седмица.

Хората на Кунева „се сблъскаха" на вратата на ЦИК с отцепилите се от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов, които учредиха Народна партия „Свобода и достойнство" и също бяха дошли да подадат документи за регистрация за предстоящите на 12 май избори.

В 12.00 часа те донесоха в ЦИК събраните от тях близо 18 хиляди подписа, а лидерът на партията Корман Исмаилов обяви, че те ще бъдат алтернатива на всички партии, защото изборите са едно свободно състезание.
След тях в 13.00 часа трябваше да се регистрират и ДПС, които обаче незнайно защо отложиха посещението си в ЦИК за 16.00 часа.

„Разбрахме, че те (ДПС) са след нас, така че ние сме ги изпреварили", коментира Корман Исмаилов. Той добави, че НПСД биха подкрепили правителство с центристко дясна насоченост и със сигурност няма да участват в коалиция с ДПС.

Целта, която те са си поставили, е успешно преминаване на тези първи за тях избори.

Корман Исмаилов изтъкна, че те разполагат с много добър потенциал, като ще разчитат на вота и доверието на всички български граждани във всички райони в България и извън пределите на Европейския съюз.
Лидерът на НПСД се похвали, че имат много симпатизанти не само в страната, но и в чужбина, което му дава основание да смята, че ще получат един добър резултат на предсрочните избори.