Реформаторът Мартин Димитров няма да участва в преговори за нов кабинет. Това обяви самият той пред журналисти в Народното събрание.

Припомняме, Димитров бе спряган за министър-председател. Вчера представители на Реформаторския блок проведоха среща с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод евентуалния мандат за съставяне на правителството, който може да получат от президента. РБ искат да поемат отговорността за съставяне на правителство, но искат подкрепата и на герберите. След срещата стана ясно, че и двете страни са скептични за кабинет, но продължават да си говорят. Те отчетоха конструктивен диалог.

В момента се прави опит да се прехвърли отговорността за предсрочните избори от болната глава на здравата, коментира Мартин Димитров в кулоарите на парламента. Отговорността е на ГЕРБ, те поискаха избори, изтъкна той. На практика герберите организирали предсрочния вот.

Аз лично в разговори за съставяне на правителство няма да участвам. Тази тема е напълно изчерпана, за мен е затворена, категоричен е Мартин Димитров.

И днес от ГЕРБ изказаха скептицизма си за съставяне на стабилно мнозинство в рамките на този парламент.

Нашата позиция е, че в 43-ото Народно събрание няма как да има стабилно, устойчиво и работещо правителство, коментира пред медии в Народното събрание Цвета Караянчева.
Коментарът дойде минути след като БСП върна мандата, а заявката на държавния глава третият мандат да отиде при РБ. Тя бе лаконична за това дали партията й ще застане зад реформаторите, посочвайки, че ще коментира, след като мандатът им бъде връчен.