71 821 български граждани са упражнили своя вот в изборите за Народно събрание в чужбина до 18 ч. българско време.

Най-много са гласувалите в Турция - 42 226 души, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи.

7020 са българските граждани, които са отишли до урните до този момент в Испания, а във Франция те са 1623. Гласувалите в Бордо и Ница, където за първи път има избирателни секции, са общо 288.

В Германия гласоподавателите до 18.00 ч. българско време са 1896, а в Гърция - 2005.

На много места, сред които Париж, Лондон, Виена, Атина и на редица места в Турция пред избирателните секции са се образували струпвания от граждани, желаещи да гласуват.

Това се дължи на по-високата активност в следобедните часове и на законовото изискване за попълване на декларация и допълнително вписване в избирателните списъци на гласуващите, които не са подали предварително заявления.

Изборният ден в чужбина преминава в спокойна обстановка, съгласно изискванията на закона.

До 17 часа в Австрия гласувалите са над 950. Предполага се че общият брой на гласоподавателите ще надхвърли 1500, което ще бъде своеобразен рекорд на изборна активност за българите в Австрия.

Малко преди 16 часа българско време приключи гласуването в Канбера, Сеул, Пекин и Токио. Общо гласувалите наши сънародници в четирите секции са 227.

Избирателният ден започна в Атланта, Бостън, Вашингтон, Сейнт Питърсбърг, Форт Лодърдейл, Чикаго.

Към 16 часа в чужбина са гласували общо 55 868 българи. Гласуването протича нормално. Няма постъпили сигнали за инциденти и нередности.