Патовата ситуация с избора на председател на новото 48-о Народно събрание, при която нито един от двамата кандидати на балотажа - Росен Желязков от ГЕРБ и Никола Минчев от "Продължаваме промяната", не слага кръст на шансовете за сформиране на редовно правителство.

Това коментира в кулоарите на парламента председателят на групата на "Демократична България" Христо Иванов.

"Не, не слага кръст на всякакви надежди. Но да речем, че ги прави малко по-трезви", отговори на въпрос на News.bg той.

Като изход от безпрецедентната ситуация лидерът на "градската десница" предлага нови номинации за парламентарен шеф.

"Нашата парламентарна група има ясно решение - подкрепяме Никола Минчев, ако има нова такава номинация. Според мен трябва да има нови номинации. Ще видим при следващите номинации кой ще е в зала, кой как ще гласува. Може и същите кандидати да бъдат номинирани отново, а може и нови да влязат."

ДБ обаче не обмисля варианта да предложи свой кандидат като комромисен вариант, категоричен е Иванов, като парламентарната му група твърдо застава зад Никола Минчев.

"Фактически не може да се разпусне заседанието без да бъде избран председател, защото няма кой да открие следващото заседание", изтъкна Иванов.

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%

С невъзможността си да излъчат председател на парламента партиите демонстрират много тежко политическо разделение, добави той. "И това, че не можем за изберем председател на Народното събрание е най-малкия проблем. Не можем да решим проблема с корупцията."

"Демократична България" остава категорична и в друга своя позиция - няма да води никакви разговори с преговорния екип Плевнелиев/Паси, излъчен от ГЕРБ.

Христо Иванов не изключва нито кабинет, нито избори

Христо Иванов не изключва нито кабинет, нито избори

Служебното правителство като ново правило за управление