След поредна вълна на протести България не може да формира трайно, стабилно управление месеци наред.

Това е четвърти парламент за 18 месеца и сме напът да отидем с висока вероятност на следващи избори. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в декларация за работата на първия ден на 48-о Народно събрание.

ДБ ще настоява съдебната реформа, реформата на прокуратурата и реформата във Висшия съдебен съвет (ВСС) да продължат. Това ще е крайъгълен камък, ако някои търси подкрепата за управление от Обединението "Демократична България".

ДБ смята, че в 48-о Народно събрание може да се формира правителство. Това правителство обаче ще бъде трудно, но не трябва да означава, че ще е слабо и на база само на компромисите. Христо Иванов призова депутатите да бъдат по-амбициозни, като се надява да вижда хора, които отвъд трудностите и предизвикателствата ще направят така, че България да направи голям скок в развитието си.

България е изправена пред множество кризи, но има три фундаментални според Иванов. На първо място това е огромната геополитическа криза, която не започва само с войната в Украйна. Агресията на Путин в Украйна не е просто завладяване на територия от една страна спрямо съседна, а е опит за пренаписване на правилата, по която функционира международната система, посочи Христо Иванов.

Не можем да си затворим очите за войната и новата епоха, която започна. Не можем да си позволим да смятаме, че сме за мир и трябва да настъпи мир от този факт. Би било много добре да се случи това, но за съжаление, не става така, изтъкна той. Има един ясен отговор около който депутатите да се обединят - България да помогне на Украйна, настоя Иванов.

От ДБ настояват и България да даде оръжие на Украйна

От ДБ настояват и България да даде оръжие на Украйна

Искат и свикване на КСНС

На второ място другата фундаментална криза е политическата криза. Фундаменталната причина да няма правителство е корупцията и корупционният модел, посочи Иванов. Без да се реформира прокуратурата, правосъдието и без да се предложи цялостна програма за реформа по високите етажи на властта, няма да се реши политическата криза. Всеки сговор, който бъде сключен независимо от проблемите, ще бъде отречен от гражданите.

Той коментира и работата на служебния кабинет на Гълъб Донев. По думите му служебното правителство започва да изглежда не като изключение, а като ново правило за управление.

Третият проблем според ДБ е целият контекст от икономическото предизвикателство, пред което сме изправени. Руската агресия е причината за инфлацията и енергийната криза, която обхваща целия свят, категоричен бе Христо Иванов.

Годишната инфлация достигна 18.7%

Годишната инфлация достигна 18.7%

НСИ определи и месечната инфлация за септември

Трябва да се реши проблемът с енергийната зависимост и с това, че енергетиката има нужда от сериозен преход, който не може да се случи за сметка на зеления преход, настоя той.

Приемането на бюджета за догодина и приходната му част също ще е приоритет за ДБ.