Няколко послания отправи държавният глава Росен Плевнелиев към политиците, участващи във вота.

В деня, в който стартира официално предизборната кампания, той направи специално обръщение, в което призова за прагматична и позитивна кампания.

Президентът посочи, че във времето до 10 май участниците в предстоящите избори ще имат възможност да представят своите програми.

Росен Плевнелиев отбеляза, че почти четвърт век е минал от промените, но много българи са на мнение, че политиката е мръсна работа. Политиката на практика е нещо друго, категоричен е държавният глава.

А Плевнелиев как бе избран?, захапа го Станишев
Още...

В демократичния свят, по думите му, политиката създава правилата, по които се развива демокрацията. Затова и той се надява в предстоящата кампания политиците ни да покажат, че отстояват принципите на демокрацията.

Нека и политиците покажат, че са част от този процес, настоя президентът. Дебатът да е върху реалните проблеми на хората, иска още Росен Плевнелиев.

Българският народ очаква промяна, обяви той, като изрази надеждата си за активен диалог на политиците с гражданското общество и качествена промяна.

Чуйте хората, адресирайте проблемите им, поемете ясни ангажименти, призова той партиите и коалициите. Работете за доверие, препоръча още Росен Плевнелиев. Само така ще излезем от социалната и политическа криза, в която се намираме, смята държавният глава.

Доверието се печели трудно, коментира той. Предстоящата кампания дава на всички партии и коалиции възможност да заздравят връзката политик-обикновен човек, стана ясно още от думите на Росен Плевнелиев.

Не обещавайте всичко, а само това, което реално можете да изпълните, настоя той. Само така ще се върне доверието на хората в политиците, убеден е президентът. Той настоява кампанията да е без гръмки и атрактивни обещания, които дават лесни победи, защото след това идва редът на изпълнението.

Според него народът се е разочаровал от пирамидата на неизпълнените обещания, натрупала се през годините на прехода. Народът ни е придобил специфична сетивност, убеден е той и изтъкна, че хората могат да разграничи популизма от реалните перспективи.

Хората ще дадат доверието си на тези, които ясно кажат какви са проблемите и как ще ги решат, категоричен е Плевнелиев и заяви, че разчита на отговорно поведение.

Според него протестите показват реалния дневен ред на обществото и затова партиите трябва да се концентрират върху намирането на решение на проблемите на хората.

Призовавам към отговорна и позитивна кампания, настоя още държавният глава. Компроматите и черният PR няма да впечатлят избирателите, категоричен е той. Нашата голяма отговорност е да върнем доверието на гражданите към механизмите на държавността, подчерта Росен Плевнелиев.

Успех на всички участници във вота, бе финалното пожелание на държавния глава към участниците в изборите.