Не позволявайте на някой друг да решава вместо вас, апелира избирателите в своето предизборно слово президентът Росен Плевнелиев.

През изминалия месец чухме конкретни ангажименти и послания, но и лозунги и не малко скандали. В неделя ние ще покажем с гласа си какво управление искаме, кое е добро за държавата и за народа. Гражданската активност и гражданският контрол вървят ръка за ръка - в това е смисълът на представителната демокрация, заяви държавният глава.

Убеден съм, че колкото повече от нас излязат и дадат гласа си на предстоящите избори, толкова по-легитимно ще е следващото управление, толкова по-ангажирано ще е то с проблемите на обществото. От това има нужда сега България, категоричен бе Плевнелиев.

Той подчерта, че страната ни има нужда от стабилност и от работещо народно събрание, защото сме парламентарна република. Нуждаем се от правителство, което се ползва с висока степен на доверие и от институции, отворени към проблемите на хората, посочва Плевнелиев, допълвайки, че всички очакват от управляващите работещи решения.

По думите му хората са доказали, че в България има активно гражданско общество, което е показал ало, че може по демократичен път да търси отговорност от политиците. Активност, според президента, е необходима и на предстоящите след ден избори. Важно е да гласуваме, за да можем след това и да изискваме отговорност от този, на когото сме се доверили. Ако искаме промяна трябва да бъдем активни, да не се дистанцираме, а да имаме отношение, подчертава държавният глава.

В годините на прехода България е преминавала през трудни ситуации - финансови, икономически, социални, политически и парламентарни кризи, припомня той, допълвайки - важно е да покажем своята зрялост, да се облегнем на правилата, защото държавността се крепи на върховенството на закона, на ефективните институции и на ежедневното отстояване на демократичните принципи.

В основата на всичко това стоят изборите, политическите партии и парламента. Нека докажем, че сме способни сами да решаваме важните за държавата въпроси, нека бъдем активни като всеки от нас упражни правото си на глас, призовава президентът.

Той се обръща специално към младите хора и към тези, които ще гласуват за първи път. Възползвайте се от това право, не го приемайте за даденост, а като проява на отговорност и зрялост. Това е демократичният начин да покажете и да промените това, което не харесвате, посочва Росен Плевнелиев.

Всички ние сме тези, които определяме правилата и поставяме задачи на политиците. Имаме най-силното оръжие, за да го направим - и това са изборите. Нека „партията на негласуващите" не бъде най-многобройната в неделя. Важно е да упражним правото си на глас, завършва държавният глава.