Заместник-председателят на АБВ Румен Петков критикува Радан Кънев за поведението му след оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Той не приема констатацията на тъмносиния лидер, че управлението се състои от ДПС, ГЕРБ и АБВ. Това е несериозно, заяви Петков в кулоарите на Народното събрание.

Той припомни, че  в конституционните промени участват Патриотичният фронт, „Атака”, БСП, а 10 от депутатите на Реформаторския блок (РБ) се въздържат на предложението за разпределението на квотите, което доведе до оставката на Иванов. „Самият г-н Кънев се срещаше по коридорите с ДПС и обявяваше исторически компромиси. Така че неговият лозунг „Без ДПС" не бива да бъде прехвърлян напред и назад”, коментира още Румен Петков. Той подкрепи позицията на ДПС да застанат зад измененията в Основния закон.

АБВ нямало да участват в консултациите за нов правосъден министър. „Ние нямаме амбиции. Това е въпрос на министър-председателя. Той трябва да прецени с кого и как ще се консултира”, така Петков отговори на въпрос дали АБВ ще участва в консултации за наследник на поста на Христо Иванов.

Попитан каква трябва да е фигурата на следващия министър на правосъдието, той отговори: „Аз смятам, че отишлият си показа каква не трябва да е фигурата. Така че сега ще бъде малко по-лесно”. Петков бе категоричен, че правителството било стабилно. От АБВ не очаквали още смени в кабинета.