Лидерът на БСП Корнелия Нинова прие и върна мандата за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент.

Мандатът й бе връчен от президента Росен Плевнелиев на официална церемония на "Дондуков 2". Корнелия Нинова е придружавана голяма част от ръководството на червената партия, сред които Ангел Найденов, Кристиан Вигенин, Жельо Бойчев и Георги Търновалийски. Те носеха със себе си червени папки.

С връчването на указа Плевнелиев възложи на Корнелия Нинова да състави правителство.

Няма да се възползвам от възможността да съставя кабинет, обяви Корнелия Нинова и върна получения мандат. 

Държавният глава покани Нинова на разговор. 

Припомняме, че в петък Росен Плевнелиев връчи мандат за съставяне на кабинет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който го взе и върна за една минута. Официалната церемония пред медиите тогава продължи не повече от 3-4 минути.

Връщането на мандата от социалистите бе очаквано, тъй като Корнелия Нинова нееднократно обяви това си намерение. На пресконференция вчера тя отново потвърди позицията на партията, като подчерта, че няма да оползотворяват мандат с 38 депутати. Нинова отправи призив към президента Росен Плевнелиев за по-бързо връчване на мандати, свикване на служебно правителство и предсрочни избори, тъй като всичко друго е агония за държавата.

Очаква се третият мандат да бъде връчен на реформаторите, които вече стартираха разговори за намиране на мнозинство за сформиране на правителство.