БСП търпеливо изчака пресконференцията на ГЕРБ, за да отпразнува своята победа. Генерал Румен Радев, който бе избран за петия български президент, бе посрещнат в залата за пресконференция от свой млад сподвижник, развял трибагреника.

Днес демокрацията в България победи апатията и страха, обяви Румен Радев. Въпреки блъфовете на властта за апокалипсис, хората гласували за него.

Съкрушителна победа на Радев срещу Цачева

Съкрушителна победа на Радев срещу Цачева

59,41% от гласувалите на балотажа са подкрепили генерала

Вотът дал отрицателна оценка за властта. Според Румен Радев няма нищо драматично в новата политическа ситуация. Всеки от политическите актьори трябвало да се държат отговорно, настоя той.

По отношение на идеята на премиера Бойко Борисов за Велико Народно събрание, според него това било сложен въпрос. Той оцени като държавническа позиция поканата на президента Плевнелиев за среща и щял да се отзове.

Служебният кабинет след втората оставка на Бойко Борисов трябвало да се назначи обаче от настоящия държавен глава, както е по закон.

Президентът Радев си пожела да има добър диалог колегите си на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин, обяви се за намаляване на ескалацията в Украйна. "Дано това се случи, всички го очакваме", настоя генералът.

Президентът Радев заяви, че ще търси диалог с ЕС и Русия за отмяна на санкциите срещу федерацията. Според него президентът трябвало да е активен в тази посока, въпреки че това е ангажимент на правителството, с което той смятал да работи съвместно.

На въпрос за липсата на политически опит, Румен Радев заяви, че са водили една етична кампания. "Ние бяхме близко до хората, ние слушахме техните болки, техните надежди, ние открито заявихме, че в своята дейност в президентската институция ще се съобразяваме с националните интереси", заяви той.

Радев бе категоричен, че няма лобистки обвързаности и партийни обременености. "Мисля, че имам необходимите качества за тази дейност. Не искам да давам сам оценка за своите качества", каза още новоизбраният държавен глава.

Като президент няма да деля хората на леви и на десни, на сини и червени, по техните религиозни убеждения и етническа принадлежност, декларира още Радев.
Той бе категоричен, че всички сме български граждани и трябва да работим за просперитета на България.

На въпрос, свързан с избора на нов еврокомисар, Румен Радев заяви, че ако е в реален мандат, ще настоява за политически консултации по въпроса. "Няма да стоя отстрани като пасивен наблюдател, за мен е важен диалогът и консенсусът", заяви той.

На въпрос за подкрепата на ДПС, той отговори дори и гласовете на ДПС да отидат при ГЕРБ - пак не им стигат и то с много.

Журналистът Иляна Беновска подари на ген. Румен Радев зряла ябълка с пожелание по време на мандата му тя да остане такава и му припомни мъдрост от неговия любим автор Достоевски, че нищо скрито не остава не явно накрая. Радев прие ябълката с думите: "Благодаря, не мисля, че това е забраненият плод."

Членът на Инициативния комитет Елена Йончева заяви, че това е голяма победа за България - "Ние имаме днес президент обединител на нацията, леви десни, центристи и патриоти, за него са гласували - България гласува за личност, за един достоен мъж, който се е борил, който е бил лидер, а не е бил назначен за такъв".

По думите й това е битката да има нормален диалог за това какво предстои за България: "България не е участ - България е нашата родина и аз дълбоко вярвам, че всички ние българите заслужаваме да имаме президент, който милее за нея."

Ще поканя представители на Националната антикорупционна дирекция на Румъния. Това каза новоизбраният президент ген. Румен Радев пред медиите в НДК.

Той бе категоричен, че президентът не прави съдебна реформа. "Законите се коват в парламента, но президентът трябва да има много ясна позиция по въпроса", заяви той и се ангажира с такава позиция, която ще бъде прецизирана след среща с представители от нашата съдебна система, главния прокурор и представители на правната комисия в парламента.

"Ще изуча с моя експертен екип опитът от тези държави, където има ефективна борба с корупцията. Тогава ще имам вече много ясна позиция", заяви той.

Ген. Радев заяви пред чуждестранните медии, че ще работи с Русия както с всяка друга държава. Румен Радев изтъкна още пред чуждите медии, че ще направи най-доброто, за да се проведе съдебната реформа, която по думите му е от значение в борбата с корупцията и просперитета.