Пресцентърът на ГЕРБ опроверга информацията, че партията ще номинира Цецка Цачева за зам.-председател на парламента.

Това става часове, след като в-к "Преса" цитира заместника на Бойко Болисов, Цветан Цветанов, който информира, че Цачева ще бъде предложена за един от заместниците на Миков.

Това решение, съобщава пресцентърът, е продиктувано от желанието на ПГ на ГЕРБ и избирателите на партията да не се легитимира ръководството на 42-то Народното събрание и политическата конфигурация, доминираща в него.

Не се разбира обаче, дали информацията за Цачева не е била вярна, или от ГЕРБ са преосмислили решението си.

Освен това ПГ на ГЕРБ е решила, че депутатите от ГЕРБ ще участват в работата на постоянните парламентарни комисии на Народното събрание, партията обаче няма да има свои представители в ръководствата на тези комисии, а само ще участва в работата им, "за да контролираме законодателната дейност в тях и за да следим за спазването на парламентарните правила".

Припомняме, ГЕРБ вече анонсира, че иска 1/3 от ръководството на парламентарни комисии, макар да са наясно, че това няма как да стане, което го потвърди и Мая Манолова.
Засега им се предлага да поемат комисията по инвестиционно проектиране или по правата на човека. ГЕРБ-ерите все още нямат решение дали ще откажат тези позиции, или ще се задоволят само със зам.-председателски места. В момента и двете комисии имат свои шефове.

 

Самата Цачева не знаеше вчера за това (опровергано или оттеглено вече) решение. В момента ударно се ремонтира стаята, в която в предишния мандат се помещаваше групата на „Атака". Тя се намира до стаята на ГЕРБ-ерите и според запознати най-вероятно ще бъде предложена на новия зам.-председател.

ГЕРБ искаше да получи най-големия офис на зам.-председател - до кабинета на Миков, но там вече е Мая Манолова.

Макар и зам.-председател, който трябва да седи на трибуната в залата, Цачева ще остане „юридическият мениджър" на ГЕРБ, твърдят нейни колеги. Тя ще определя законодателната програма и ще следи за гласуването на текстовете от законопроектите. По-рано това вършеше Искра Фидосова.

Припомняме, в началото на работата на парламента ГЕРБ се отказаха да излъчат кандидат за полагащото им се зам.- председателско място, след като кандидатурата на Цачева за председател на НС не мина.

Групата на Борисов вече обяви, че от 4 септември влизат и в комисиите, където първоначално също отказаха да изпращат свои хора. Депутатите са направили предварително разпределение, което трябва да се утвърди.