Не говорим за напрежение между Зеленогорски и Борисов, не между РБ и ГЕРБ, а между РБ и клика на ГЕРБ в Плевен, която дерибейства и носи вреди на самия ГЕРБ. Това обяви съпредседателят на ПГ на реформаторите Найден Зеленогорски в студиото на БиТиВи.

Зеленогорски посочи, че е имало 12 000 купени гласа в Плевен. Това било 25 % от вота. Гласовете били купени в полза на провалилия се кандидат Стойков. Реформаторът е категоричен, че не са купени от Георг Спартански, който имал 0,5% резултат в циганските секции. В най-голямата в село Буковлък имало 805 гласа за Стойков срещу 4 гласа за Спартански. Това е 99,51 % срещу 0,49 % съотношение, пресметна Найден Зеленогорски. Той подчерта, че тези факти ще бъдат разгледани на среща с премиера.

Нашата цел е да няма купен и корпоративен вот. Не може като орда да се движат 20 автомобила в плевенските села и да плашат хората, включително с убийство. Не може полицията да стои от едната страна на селото, а от другата циганските босове да купуват гласове, категоричен бе Зеленогорски.

Той припомни, че преди месец в парламента се проведе официална среща с ДАНС, прокуратурата и МВР. На нея той обърнал внимание какъв ще е резултатът в село Буковлък, защото знаел там как се купуват гласове. Зеленогорски се оплака, че е сигнализирал, но не са били взети никакви мерки.

Той разказа и за ударен и заплашен с убийство застъпник на РБ в Буковлък, за масови изборни нарушения, за които е подал сигнал в полицията, откъдето отговорили, че не били политически анализатори и всичко било спокойно. Толкова „спокойно" мина всичко, че 99,5 % от циганските гласове бяха купени за провалилия се кандидат, недоволен е Найден Зеленогорски. По думите му, нито той като съпредседател на парламентарна сила, нито гражданите можели да разчитат на защита от органите на реда. С премиера Бойко Борисов щели да преценяват колко са били големи усилията на полицията.

Найден Зеленогорски показа и протоколите, според които от приблизително 1900 гласа в селото, само 35 са за Спартански - останалите за Стойков. Неистова любов към Стойков, по-силна от времето на Жиков, коментира огромната преднина в циганските секции съпредседателят на реформаторите.

Той подчерта, че на парламентарните избори целият този вот от циганските секции е бил за ДПС. Това обаче не е направило впечатление на никого. Не е направило впечатление и това, че спират по 20 коли и тероризират населението, минават и сплашват селата. Вместо те са бъдат привикани в полицията, бил привикан той.

За Спартански подчерта, че е издигнат от гражданска формация и подкрепен от 12 партии и въпреки тежките фалшификации и успял да спечели честно изборите.

На въпрос за „подаряването" на градове, Найден Зеленогорски заяви, че такава формулировка обижда избирателите, защото те с гласа си решават изборите.

РБ има кметове в около 30 общини и четири областни града, както и районни кметове, обобщи реформаторът.