Образователните институции да не се използват за предизборни изяви. Политическите влияния не бива да въздействат върху системата. Това нареди служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов на началниците на регионалните управления на образованието (РУО) на среща по повод началото на новата учебна година.

Съгласно законите за държавния служител и за предучилищното и училищното образование системата е деполитизирана и не бива да бъде обект на политически изяви, допълни проф. Пенов, съобщиха от МОН.

Кандидатите за училищни директори да имат и управленски опит, искат от синдикат "Образование"

Кандидатите за училищни директори да имат и управленски опит, искат от синдикат "Образование"

Огромна е опасността ВАС окончателно да отмени наредбата

Припомняме, че на 11 август ВАС спря провеждането на обявените от предишното ръководство на МОН конкурси за директори на училища след жалба от директорката на СУ "Д-р Петър Барон" в Пазарджик в качеството й на участник в конкурс. ВАС мотивира решението си със субективност в критериите за кандидатите и опасност от сериозно засягане на обществения интерес при централизирано провеждане на стотици конкурси за директори на институции в системата на образованието.

Друго постижение на образователният министър в кабинета "Петков" - Николай Денков, който подозираше участие на шефове на РУО в политиката в разрез със закона и морала, беше решението на МС от 30 декември 2021 г., с което изрично беше забранено на служителите и началниците на регионалните управления на образованието да осъществяват политическа и партийна дейност. През март т.г. Денков съобщи и за конкретен случай на злоупотреба със служебно положение в тази връзка в РУО-София област.

МОН призна, че няма контрол над директорите, Денков отказва пост в служебен кабинет

МОН призна, че няма контрол над директорите, Денков отказва пост в служебен кабинет

МОН представи отчета за свършенат работа по време на кабинета на Кирил Петков

На днешната среща Сашо Пенов поиска от началниците на РУО информация за цялостната материална база в училищата, за да може да бъде преценена физическата среда, необходима за обучението на децата.

Като едно от най-важните неща, които предстоят, той посочи задействането на Механизма за обхват, който изисква съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. На ниво изпълнителна власт вече сме говорили и с други партньори - Министерство на труда и социалната политика и МВР, заяви проф. Пенов.