Големият брой недействителни бюлетини са резултат от грешки, незнание, драскане. Има и недействителни преференции. Това обясни пред БНР проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване", които обработват изборните резултати.

Във връзка с очаквания голям брой недействителни бюлетини от местните избори, проф. Константинов заяви, че трябва да се има предвид, че някъде се провеждат по пет избора.

Говори се, че очакваните недействителни гласове ще са 400 000. Константинов коментира, че между 3 и 5 избора средното е 4.

„Така че нека бъдем така добри да разделим това число на четири, защото това е сумата недействителни гласове в четири избора. Така че става въпрос вероятно от порядъка на 100 000 гласа, което е около 3-4%. Неприятно е, но във Франция, например, са 5%", обясни проф. Михаил Константинов.

Той посочи, че има протоколи, които все още не са предадени в Централната избирателна комисия (ЦИК). Софийската ОИК чакала още няколко секции, за да изпълни закона. Тя знаела резултатите, но трябвало да занесе физически 1500 протокола в ЦИК.

Проф. Михаил Константинов обяви, че избирателната активност в страната на местните избори е била около 50 %.

Константинов не очаква оспорване на резултати. Дори и да имало такова, то нямало да мине, защото според проф. Михаил Константинов нямало нарушения, които да имат естеството да провалят изборния резултат.

Той смята, че зала 3 на НДК е крайно неподходяща и затова ОИК-София не бива да се мести там.