Назначението на Ваньо Танов е много знаково за близостта, за връзката, за задкулисието, за близостта на един човек със сегашния кабинет - Бойко Борисов. Сегашното назначение на Ваньо Танов показва, че идва едно управление, ГЕРБ имат амбицията да управляват. Това заяви пред НоваТВ президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов. Той каза още, че не би могъл да коментира действията на Комисията „Мишо Бирата", но че се надява на прокурорска проверка.

Според Първанов ще бъде некоректно служебният премиер Георги Близнашки да се свърже с БСП. По негов адрес той добави, че първите впечатления от работата му и тази на неговия кабинет са противоречиви, тъй като правителството е разпиляло усилията си върху много неща и не се е фокусирало върху най-важното - предсрочните избори.

Освен това Първанов смята, че назначаването на министър, който да отговаря за изборите, е било грешка.

Не искам да повтарям опита на моя предшественик г-н Стоянов. Така Първанов коментира факта, че няма да бъде част от листите, с които формацията му АБВ ще се яви на предсрочните избори на 5 октомври.

„Президентът си остава президент за цял живот", подчерта лидерът на АБВ и допълни, че ще даде път на младите да водят битката в парламента.