Триумф на технологията. Така лидерът на АБВ Георги Първанов определи отминалите местни избори.

Отново едни партии хвърлиха много пари, подчерта той. В изборите били хвърлени и лостовете на държавната машина.

Ако не се осъзнаем, ако изборите според Първанов продължават да се вършат така, хората тотално щели да се отдалечат от политиката.

Лявото е ударило дъното, категоричен бе Георги Първанов. Разбира се може да продължим да копаем, допълни той. Не искам да се занимавам по никакъв начин с близкото или по-далечното минало на левицата, категоричен бе той.

Първанов отново отправи предложение за незабавен диалог между лидерите на левите формации. Но без условия, настоява той. Ако Израел и Палестина могат да преговарят без предварителни условия, то не мога да се съглася, че ние можем да преговаряме с предварителни условия, коментира лидерът на АБВ.

АБВ са готови да инициират широка дискусия за съвременната патриотична левица, увери Георги Първанов. Някои от досегашните прийоми не работят, смята той.

Президентските избори чукат на вратата, предупреди лидерът на АБВ. Това е най-малкото основание да седнем да разговаряме още сега за единна кандидатура, настоя той. Първанов е готов на предварителни избори за единна кандидат-президентска двойка на левицата.

АБВ вече са готови със свои кандидатури. Според него левицата трябва да се модернизира, иначе нямала бъдеще.

Все още за партията не стоял въпросът за евентуалната кандидат-президентска кандидатура на премиера Бойко Борисов и бъдещето на кабинета.
Независимо как париите в управлението ще се явят на изборите догодина, това според Георги Първанов не трябвало да се отразява стресово на коалицията.

Иначе добро било представянето на формацията му, съответстващо на предварителните цели на АБВ. Целта не може да бъде „просто да се преброим", изтъкна Георги Първанов.

Символично било участието на формацията в големите областни градове, защото знаела, че няма как да се пребори. Въпреки това по мнението на лидера има сериозно присъствие на партията в местната власт.

АБВ постигна своите цели като важен елемент от вътрешната политика, доволен е Първанов.

Това беше нашата най-бедна кампания, изтъкна той. Заложихме на съдържателния дебат, отчете Първанов. Имали силни кандидати, но на места не им стигнали силите.

Сега приоритет на кметовете на АБВ е общинско здравеопазване, социалната политика, как ще гласуват за бюджет 2016.

Над 240 общински съветника има партията и над 65 кмета. Още над 40 градоначалника вземат властта с  подкрепата на АБВ. Повече от 130 000 избиратели гласували за формацията.

Според Румен Петков партията спечелила с политики и авторитети. Нямаме един купен глас, подчерта Румен Петков. АБВ била партията, която водила чиста и честна кампания. АБВ е решение на проблема в ляво, категорични са от формацията.

Хората споделяли с формацията данни за търговия с вот. От АБВ заподозряха, че държавни институции опъвали чадър върху търговията с гласове. Омръзна ми спора кой е прав и кой е крив, недоволен бе Георги Първанов.

В тези избори имаше доста нагласени мачове, коментира той. Кметове като Димитър Николов, Живко Тодоров, Йорданка Фандъкова заслужено спечелили според него като така коментира закачката от снощи на премиера Бойко Борисов, че лидерът на АБВ му завидял за качествените кадри.

Друга кохорта, както той се изрази, не били толкова безапелационни капацитети. В България нещата не се случват така, както повеляват законите на демокрацията, недоволен е Георги Първанов. Който владее държавата и бизнеса може да подреди пъзела, както намери за добре, изтъкна той.

Георги Първанов коментира и споразумението с Полша за МиГ-овете. Той настоява за сериозен дебат, ако то подлежи на ратификация от НС. Депутатите на АБВ щели да поставят въпроса за финансирането и ще настояват за гаранции за договор, който гарантира, че при ремонта ще има високо качество на изпълнението.

Българо-руските отношения са в тежка криза, смята Първанов. 6 поредни правителства били виновни за тази ситуация, както и някои министри и президента Росен Плевнелиев.