„Патриот" напуснаха коалицията около СДС.

Припомняме, политическите партии от център-дясно пространство се обединиха в нов Съюз на демократичните сили, който да се яви заедно на изборите за народни представители в 42-то Народно събрание.

Сдружение „Патриот" е сформирано от трима независими депутати от 41 НС - Огнян Тетимов, Валентин Николов и Димитър Карбов - бивши членове на Атака. След това те бяха за кратко в партията, създадена от Димитър Стоянов и Капка Сидерова, но напуснаха и от там. Tримата бяха депутатите, които внесоха в парламента номинацията на провалилата се кандидатка за Конституционен съдия, издигната от СДС - Галя Гугушева. Това стана, след като никой от депутатите в Синята коалиция не пожела да го стори.

След сериозен размисъл и анализ, решихме да се оттеглим и да не участваме в предоставени от от СДС избираеми места в листите, пишат в писмо от сдружение „Патриот".
Като мотив от там посочват, че през последните няколко седмици са станали свидетели на цинично и популистко отношение на политици и партии спрямо протестиращите, обещавайки им пряко представителство в листите си.

От „Патриот" обаче все пак дават възможност на СДС да включи още по-голяма гражданска квота в листите на кандидати за народни представители на избираемите места предвидени квотно за сдружението.

Припомняме - според последните социологически проучвания, резултатите на СДС ги оставят извън следващия парламент.