Президентът Росен Плевнелиев иска Конституционният съд (КС) да разтълкува дали в последните три месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание.

От "Дондуков 2" поясняват, че Плевнелиев се обръща към Конституционния съд, за да избегне противоречивото тълкуване на Конституцията и да се предотврати вакуум в конституционната система.

Припомняме, че след излизането на изборните резултати и загубата на президентските избори за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов обяви, че подава оставка. Тази сутрин той е депозирал в деловодството на Народното събрание оставката на кабинета си.

Мандатът на Плевнелиев изтича на 21 януари 2017 година. Тогава ще трябва да встъпи в длъжност новоизбраният държавен глава ген. Румен Радев. Процедурите след подаването на оставката са описани в Конституцията.

След оставката какво следва според конституционалисти

След оставката какво следва според конституционалисти

Процедурите за това какво следва от тук нататък са описани в Конституцията.

От президентството поясняват, че Основният закон предвижда възможност в чл. 99, ал. 7, при която депутатите от действащо Народно събрание не могат да постигнат съгласие да формират правителство. Когато трите опита някоя от парламентарните групи да състави правителство са неуспешни и това се случва в последните три месеца от мандата на действащия президент, тогава държавният глава съставя служебно правителство, но не разпуска парламента.

От "Дондуков 2" отбелязват, че в общественото пространство и правната литература съществуват различни мнения по отношение на продължението на процедурата по смисъла на чл. 99, ал. 7 от Конституцията. Според първата теза през последните три месеца от мандата си държавният глава не може да разпусне Народното събрание и не може да насрочи нови избори. От неговите компетенции е само да назначи служебно правителство.

Плевнелиев и Радев заедно редят служебния кабинет

Плевнелиев и Радев заедно редят служебния кабинет

Новоизбраният президент обаче не бърза с имена

Според втората теза - през последните три месеца от мандата си президентът не може да разпуска Народното събрание, но назначава служебно правителство и в двумесечен срок насрочва нови избори.

Пълният текст на искането на държавния глава до Конституционния съд е публикуван тук