Последният скандал с подслушване, огласен от Сергей Станишев, и използването на специални разузнавателни средства станаха повод за поредния сблъсък между представителите на основните политически опоненти - БСП и ГЕРБ. В студиото на БиТиВи един срещу друг застанаха изключително активната в коментарите си доскорошна депутатка от редиците на социалистите - Мая Манолова и Димитър Лазаров от ГЕРБ.

В типичния си стил социалистката нападна бившите управляващи, посочвайки, че управлението им е било белязано от полицейщина, рекет и подслушване. Манолова съобщи, че използваните СРС-та през 2011-2012 година са били три пъти повече в сравнение с 2008 година. „Откакто ГЕРБ управлява, всеки час в денонощието се изискват по осем разрешения за използване на СРС", заяви тя, допълвайки, че за подслушване се изразходват 100 милиона лева годишна.

„Вярно е, че сме април, но не сме първи април", каза в отговор Димитър Лазаров. Той определи казаното от Манолова за пълна лъжа и я обвини в некомпетентност.

Представителят на ГЕРБ поясни, че голяма част от исканията за СРС, за които говори социалистката, всъщност са разпечатки от телефонни разговори.

Ако бяхте прочела докладите на подкомисията за контрол на СРС-та, щяхте да забележите, че в около 50% от исканията  за СРС способите са подслушване, другите са следене, наблюдаване, белязани пари, служител под прикритие", обърна се той към Манолова. Лазаров обясни още, че разпечатките се дават с номера, с който е разговаряно, а не със съдържанието на разговора. Това, по думите му, се случва най-вече, когато се разследват отвличания, грабежи и разбиване на банки.

„Вие разбирате от кренвирши, учудвам се че разбирате и от СРС-та", обърна се Лазаров към Манолова, с което разгорещи тона на разговор между двамата.

Твърдението му видимо разгневи представителската на БСП, която определи казаното от него като „дуднене", което цели да я заглуши. „Неговото дуднене има за цел да не се чуе колосалния проблем с подслушването", обяви Манолова. От думите й стана ясно, че при управлението на Бойко Борисов използваните СРС-та са били 15 000 или три пъти повече отколкото при мандата на Сергей Станишев.

„Вашият министър се срещаше с братя Галеви, а после служителят от МВР, който осъществи проследяването, беше уволнен", прекъсна я Лазаров.

В отговор Манолова изтъкна, че по време на управлението на ГЕРБ не е имало никакъв контрол върху използването на СРС и разясни, че има доклади, в които се алармира за възможност за теч на информация и опасност за използването им за политически цели.

„Това са поредните ваши лъжи, защото това са поредните избори, които БСП ще изгуби, вие изпадате в паника и понякога говорите опасни за държавата неща", репликира я Лазаров.

Въпреки призивите на водещите за взаимно изслушване, страстите в студиото не намаляха. Засрамете се, Лазаров!", настоя в заключение Манолова от опонента си и го призова следващият път да „дудне по-малко".