Номинацията на Екатерина Захариева за правосъден министър е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие. Това заяви в Смолян президентът Росен Плевнелиев, съобщават от "Дондуков 2".

Държавният глава смята, че продължаването на реформата в сектор правосъдие може да се гарантира единствено чрез диалог, национално отговорен подход, институционално сътрудничество на всички – от президента пред Министерския съвет до парламента и съдебната власт.

По думите му конституционните промени са стъпка в правилната посока. Те обаче не били достатъчни. Въвеждането на Закона за съдебната власт и процесуалните закони също не били по-малко важни за съдебната реформа.

Плевнелиев изрази убеждението си, че ако Екатерина Захариева получи подкрепа на парламента, с качествата си тя ще допринесе за това реформата в българското правосъдие да продължи на висока скорост.

Държавният глава е съгласен с оценката на Захариева, че това е реформата на реформите в България. Според Плевнелиев ако реформата в българското правосъдие не бъде придвижена напред, няма да има работни места и нови инвестиции, няма как да се развиваме и забогатеем.

Правната несигурност е предпоставка за бедност”, предупреди Росен Плевнелиев.

Подобно на Захариева, той също смята, че трябват последователни действия. Според Плевнелиев трябва да си даваме сметка, че съдебната реформа има много силно международно отношение. По думите му България не била сама в усилията си да реформира българското правосъдие. Заедно с Европейската комисия, с Венецианската комисия, заедно с държавите наши партньори ще постигнем това правосъдие което искаме”, отбеляза Плевнелиев.

Той коментира още, че Екатерина Захариева има висока международна репутация, която може да помогне за това.

„Днес българският народ е жаден за справедливост. 94 % от българските граждани очакват справедливост, те не се доверяват на системата на правораздаване”, заключи държавният глава.

Плевнелиев е категоричен, че през 2016 г. трябва да се случи стабилност, но и реформи. Той призова всички институции да се обединят около тези задачи и обяви, че ще бъде партньор за промените.

Росен Плевнелиев открои като стратегически важни за страната ни и промените в сферите на здравеопазването и образованието, довършването на реформата в енергетиката, както и водната реформа, която ще осигури достъп до милиардни инвестиции в българските градове.

Той оцени положително намеренията за актуализация на коалиционното споразумение, като се конкретизират плановете на управляващите през 2016 година.

В Смолян президентът откри нова производствена фабрика на „Костал България“ ЕООД. Фирмата е дъщерно дружество на немската холдингова компания KOSTAL, един от лидерите в разработването и производството на електрически, електромеханични и механични продукти за автомобилната индустрия.

При откриването Плевнелиев се похвали, че през последните години автомобилният сектор у нас се развива динамично и е от изключителна значимост за икономиката ни. Растял броят на компаниите, които работят в България и произвеждат автомобилни компоненти. Фирмите разширявали производствения си капацитет и инвестирали повече.