Сергей Станишев става втори с преференциалния вот, съобщават от "24 часа" според предварителните данни от протоколите на изборните комисии.

По този начин той отново размества евролистата на левицата, след като първоначално изобщо не беше включен в нея, а след гласуване на Националния съвет зае пето място.

Лидерът на ПЕС е събрал повече от 28 000 лични преференции при праг за БСП от 22 500 гласа. Това означава, че той се нарежда непосредствено след водача на червената листа Елена Йончева.

Именно Йончева събира най-много преференции сред кандидатите на социалистите - над 70 000.

Сергей Станишев: Резултатът на БСП е разочароващ

Сергей Станишев: Резултатът на БСП е разочароващ

Той призна, че са загубили много време във вътрешни борби

На трето и четвърто място остават Петър Витанов и Цветелина Пенкова, а петата позиция е за Иво Христов.

Въпреки изкачването на Станишев в листата това няма да доведе до промени на представителите на БСП в Европейския парламент.

Голям брой преференции е събрал и Велизар Енчев - над 19 000. Те обаче не му стигат за пренареждане. Така стои и въпросът със зам.-председателя на БСП Деница Златева, която е четвърта по личен вот, но остава на седмото място в листата.

По-късно стана ясно, че в листата на ВМРО също ще има разместване. Благодарение на преференциалния вот режисьорът Андрей Слабаков се изкачва от четвърта на втора позиция, измествайки Юлиан Ангелов. Това означава, че ако воеводите спечелят два мандата в ЕП, заедно с Ангел Джамбазки към Брюксел ще се отправи и Слабаков.

БСП тръгва на избори за лидер

БСП тръгва на избори за лидер

Голямата тревога на столетницата е изборната активност