Президентът Росен Плевнелиев осъди терористичния акт срещу израелски туристи на бургаското летище, при който загинаха невинни хора.

„Шокиран и ужасен съм от случилото се на летището в Сарафово. Осъждам всякакви форми на тероризъм и насилие, които са неразбираеми и абсолютно неприемливи за нас.
България е страна, в която от векове мирно съжителстват много етноси и вероизповедания и в която толерантността е основна ценност за обществото. Затова шокът ни от случилото се е още по-голям и решимостта ни да предотвратим подобни
инциденти в бъдеще е още по-твърда." - се казва в декларация на държавния глава, разпространена до медиите.

„Изразявам искрени съболезнования на семействата на загиналите и споделям тяхната болка. Това е едно изпитание както за израелския, така и за българския народ, които имат изключително близка и, бих казал, братска връзка. България и българските власти ще направят всичко по силите си, за да бъдат наказани извършителите на този жесток терористичен акт.
Убеден съм, че е създадена необходимата организация и експертите правят всичко възможно да гарантират сигурността на българските и чуждите граждани на територията на страната.
Необходимо е, без значение от усилията и необходимите ресурси, в най-кратки срокове извършителите да бъдат разкрити и изправени пред съда." - се казва още в документа.