От Президентството съобщиха официално, че в 12 часа на 29 юли, понеделник, президентът Румен Радев ще връчи третия и последен мандат в рамките на 50-то Народно събрание за формиране на правителство на партията "Има такъв народ" (ИТН).

Припомняме, че третият мандат се разглежда като "спасителен" и той няма срок за изпълнение. Това ще даде възможност да бъде забавено разпускането на парламента в първата седмица на август и съответно да се избегнат избори в края на лятото.

На 18 юли лидерът на ИТН Слави Трифонов поиска третия мандат. "Най-логично е президентът Румен Радев да даде третия мандат на "Има такъв народ", защото ние сме единствените в този парламент, които можем да водим разговори с всички останали парламентарни групи". Това написа лидерът на ИТН в профила си във Фейсбук.

Депутатите все пак излизат във ваканция - от 17 август

Депутатите все пак излизат във ваканция - от 17 август

По предложение на ГЕРБ все пак депутатите ще почиват

Ако ИТН получи третият мандат, ще поканят всички партии на разговор за експертно правителство, а ако последната папка за съставяне на правителство я получи друга партия, депутатите на Слави Трифонов пак ще участват в разговор, разбира се - при покана, заяви на 18 юли депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

БСП също поискаха третия мандат. Ако социалистите получат третият мандат, ще подходят държавнически, заяви лидерът на групата на червените в парламента Борислав Гуцанов, като  подчерта, че БСП иска експертен кабинет. 

Илияна Йотова съзира потенциал за мандат в ръцете на БСП или ИТН

Илияна Йотова съзира потенциал за мандат в ръцете на БСП или ИТН

Вицепрезидентът има доверие в преценката на Румен Радев за Николай Ненчев