Има опасност промените в Конституцията да станат жертва или заложник на предизборните страсти, алармираха депутати от временната комисията за обсъждане на законопроекта за промени в Конституцията.

При обсъждането на процедурните правила за поредната промяна в основния закон Лютви Местан от ДПС настоя управляващите да обърнат внимание на това как би повлияла силно политизираната среда на предизборната кампания върху тези важни промени.

Той е категоричен, за конституционни промени е по-добре ситуацията да бъде спокойна. „Струва си да помислите да дадете повече шанс на този законопроект и да не го правите жертва на предизборните страсти", подчерта Местан.

На заседанието бяха обсъдени процедурните правила за промените в Конституцията.

Искра Фидосова от ГЕРБ изрази съгласие със забележките на Местан и обясни, че стремежът е промените да станат преди изборите. Тя не отрече, че процедурата предполага някои текстове да отидат към септември, октомври, ноември.

По принцип промяна в Конституцията се приема чрез три гласувания. В процедурата е предвидена по-бърза скорост за текстове, подкрепени с 3/4 от гласовете и по-бавна - за текстове, приети с 2/3 от гласовете. По този повод Екатерина Михайлова подчерта, че в зависимост от събраните гласове, един текст ще се движи с различна скорост.

Процедурата за тези, които имат 2/3 от гласовете предвижда ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. Михайлова поиска в процедурата ясно да бъде разписано дали текстовете трябва да се гледат на отделни заседания в зависимост от подкрепата, която са получили, или да се остави бързата процедура да тече бавно.

По време на заседанието беше подчертано, че промените в Конституцията са в процес на търсене на съгласие, а не на конфронтиране.

Направени бяха и редакционни поправки към процедурните правила - времето за представяне на мотивите на вносителите за първото гласуване беше съкратено от 30 на 20 минути.

Лютви Местан настоя в правилника ясно да е посочено, че се отнася за един-единствен законопроект за промени и посочи текст от проекта за процедурни правила, който предполага наличие и на друг законопроект. Според него текстът „Законопроектът, получил по-малко от 3/4..." предполага наличие и на друг законопроект. Затова той предложи да се промени на: „Ако законопроектът получи по-малко от 3/4...".

По този повод Фидосова изрази принципно съгласие и подчерта, че временната комисия е взела предвид натрупания опит при предишните конституционни промени. Тя отбеляза, че през 2006 година при четвъртата поправка на Конституцията е имало два законопроекта.