Директорът на НЕК Красимир Първанов е трябвало да бъде уволнен отдавна.

Това мнение изрази пред БНР депутатът от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров във връзка с уволнението на шефа на НЕК Красимир Първанов.

Причината, по думите му, е подмяната на далекопроводи в Североизточна България, от което според Овчаров страната е била ощетена с около 17 милиона лева.

Това, което чувам за правното обвързване, наистина ме кара да мисля, че нашият министър на икономиката, енергетиката и туризма просто не е в час, добави той.

Накрая на втората година в министерстването ти да откриеш, че България е правно обвързана с договор с АЕЦ „Белене" това е - или приема целият български народ за някакви малоумници, или той наистина не е в час, заяви бившият министър.

Овчаров коментира и думите на министъра на енергетиката Трайчо Трайков, който обяви, че ще предложи на премиера ДАНС да разследва какви са мотивите на Първанов и дали от действията му не произтича заплаха за националната сигурност.

ДАНС със сигурност трябва да се занимае с това, което се случва в българската енергетика, посочи Овчаров. Според него чрез въпросната подмяна на далекопроводите се откраднати 16-17 милиона, които Трайков покровителствал.

ДАНС трябва да се заеме много сериозно с провала на проекта "Белене" и с ред други действия, които се случват в енергетиката, каза още червеният депутат. Овчаров добави и че проектът Южен поток не върви добре, като изтъкна, че там става въпрос за огромни суми.