32,03% е избирателната активност за референдума към 17.00 часа, обяви ЦИК. Това означава, че националното допитване не е успешно, но, минавайки 20 %, въпросът за електронното гласуване отива за разглеждане в парламента.

За местните избори избирателната активност е 46,8% към същия час.

Междувременно Юрий Асланов от агенция АФИС съобщи пред БНР, че с  "да" на референдума са гласували 72 на сто от избирателите, а с "не" - 28 на сто, Данните са към 18:30 часа.

По думите му е слабо вероятно избирателната активност на референдума да прехвърли 50 на сто, макар, че е възможно да повлияят данните от чужбина. Това означава, че Народното събрание трябва да се произнесе по въпроса и да вземе решение, тъй като активността е над 20 на сто.

Той отбеляза, че най-активни са били жителите на големите градове, а най-пасивни - жителите на селата.
По-пасивни са били етническите малцинства, в сравнение с българското мнозинство, коментира Асланов. По-пасивни са били също възрастните и по-ниско образованите.

Ако изборите бяха парламентарни, нямаше да има съществена промяна спрямо резултатите от октомври м.г., коментира социологът.

Данните не са окончателни, тъй като към 19.00 ч. отново ще бъде измерена активността на гражданите. По закон именно тогава е и краят на изборния ден.

Пред секциите, където има чакащи граждани, изборният ден ще бъде удължен с 1 час - до 20.00 часа.