Държавният глава Румен Радев обсъди с българския еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова възможностите за ефективно прилагане на финансовите програми на Европейския съюз (ЕС) за насърчаване на масовия спорт сред младите хора и инвестициите в иновации. Информация за срещата им на "Дондуков" 2 беше оповестена от пресцентъра на президентството.

Според Радев и Иванова увеличаването на стимулите за иновациите и ускоряването на процеса по тяхното въвеждане в икономиката е ключ към конкурентоспобността на страните в ЕС и на Евросъюза като цяло. Президентът наблегна на ролята на цифровизацията и нуждата от засилено интегриране на цифровите технологии в икономиката и обществото. Той отбеляза, че България е на предпоследно място по този показател според Индекса на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2022 г.

Европейската комисия създава Служба за изкуствен интелект

Европейската комисия създава Служба за изкуствен интелект

Тя ще следи прилагането на Закона за ИИ, безопасността, роботиката и иновациите

Румен Радев и Илиана Иванова смятат, че е трябва да бъде засилен диалогът между националните и европейски институции за по-добра информираност и достъп на обществото, неправителствените организации и бизнеса до европейските фондове и програми в България и в останалите страни в ЕС. Държавният глава отбеляза, че усилията в тази насока са положени от служебното правителство на Гълъб Донев чрез провеждане на множество консултации и информационни срещи във всяка област от страната. Радев изтъкна, че това е довело до значителен ръст на внесените проекти по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Президентът и европейският комисар обсъдиха и възможностите за реализиране чрез финансиране от ЕС на инициативи в подкрепа на спортуващите деца в България, масовия спорт и младите хора в страната от социално уязвими групи, като фактор за тяхната обществена интеграция и за преодоляване на регионалните дисбаланси с страната ни.

В срещата участва и Енчо Керязов, чиято фондация подпомага развитието на талантливи български деца в сферата на изкуствата и спорта.

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът откри международния турнир Sofia Karate Open