По време на второто заседание на Изборния борд беше повдигнат въпросът за напрежението около това дали ще се справят членовете на Секционните комисии с копирните машини, с които трябва да се правят копия на оригиналния протокол, за да го имат всички членове на СИК.

Антоанета Цонева предложи да се създадат видео портали, в които ясно се показва как се копират документите, как може да се сгънат.

Ние предлагаме да се направи едно дружелюбно клипче в youtube, което да успокоява хората, че те няма да пускат атомен реактор. Целта е да се смъкне напрежението, изтъкна Цонева.

Въпросът за елинсталациите пък предизвика сериозното безпокойство на проф. Михаил Константинов за това, че ще има проблеми с копирането на секционните протоколи, тъй като в голяма част от секциите няма подходящо електрическо захранване.
ам крушките им не са като хората, обясни той.

Все още не е ясна съдбата на ксероксите, които ще бъдат използвани покрай изборите.
Единият вариант е копирните машини да бъдат оставени на склад. Премиерът Марин Райков обаче уточни на брифинг по-рано днес, че е много по-трудно да бъдат съхранявани, отколкото да бъдат ползвани.

И тел. 112 отговаря на сигнали за изборни нарушения
Още...

„Идеалният вариант за тези 12 300 ксерокса би бил да се съхранят до следващите избори, не съм убеден, че това нещо може да стане, поради обективни причини", коментира министър-председателят по време на брифинг в Министерски съвет.
Вторият вариант е да бъдат предоставени на училищата.

„Това не е решение, това е наша нагласа. Ние ще се съобразим и с мнението на общините какво да правим по случая", разясни още Марин Райков.

Ксероксите за секционните комисии на вота ще бъдат доставени от фирмата „К енд К електроникс" и ще струват по 85 лв. без ДДС всеки, обяви главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков.

Точно 1,2 милиона лева ще струват на данъкоплатците 12 300-те мултифункционални копирни устройства за изборите.
Основният критерий, по който са се водили при избора на фирмата - доставчик е предложената най-ниска цена.

Припомняме, при промените в Изборния кодекс от ГЕРБ решиха, че за да може всеки един член от секционната комисия да има протокол трябва да се закупят копирни машини, за да се размножава с тях оригиналния протокол.
Опозицията тогава бе на мнение, че по евтино е протоколът да е в седем оригинала - колкото са членовете на изборните комисии и този протокол да е с подпис и мокър печат, отколкото да се правят копия с ксерокси.