СДС внася жалба до Върховния административен съд по повод действията на Централната избирателна комисия относно представителството на Синята коалиция.

Лидерът на сините Емил Кабаиванов упрекна ЦИК в отказ от поемане на отговорност да се реши, по думите му - „един ясен политически казус" - представителството на Синята коалиция.

Припомняме, преди дни СДС сезира ЦИК срещу използването на името „Синята коалиция" от Иван Костов и Мартин Димитров.

„Ние, представителите на четири организации, които навремето образувахме Синята коалиция - СДС, Обединени земеделци, БСДП и РДП, изпратихме искане до ЦИК за това, че представител в Синята коалиция от името на четирите партии трябва да бъде действащият председател на СДС и че Мартин Димитров не бива да бъде представляващ Синята коалиция," посочи Кабаиванов.
Той съобщи още, че 4-те организации са поискали от ЦИК местата в РИК и СИК да бъдат разпределени по равно между петте партии - учредителки на СК (4-те споменати и ДСБ - бел.ред.).

„На тези наши искания ЦИК отказа да отговори", с възмущение заяви Кабаиванов и коментира, че това е бягство от отговорност.
„Надяваме се ВАС да въздаде справедливост и нещата да си дойдат на мястото", добави той.

По думите на Кабаиванов с това, че „господата Костов и Мартин Димитров като физически лица представляват Синята коалиция, е извършен опит за приватизация на този политически субект".
„Отново се прави опит за подмяна на вота на българските граждани и да се попречи на СДС", убеден е той.

По думите на Петя Ставрева, лидер на Обединените Земеделци, ставаме свидетели на подмяна, което е непочтено, неморално и противоречи на демократичните принципи - да подменяш политическото представителство на 4 от 5 партии в една коалиция.
„Ако Костов представлява една партия от Синята коалиция, кого представлява Мартин Димитров", попита тя и съобщи: „Искаме среща с премиера Марин Райков, който обеща честни избори".

Според Захари Димитров от РДП ЦИК показва нежелание да се навлезе в същността на проблема.
Йордан Нихризов от БСДП заяви, че става въпрос за типично балкански хитрости - да се вземе незаслужен бонус.

Емил Кабаиванов подчерта, че СДС не искат цялата квота за РИК и СИК да е за тях, а да бъде равномерно разпределена между партиите-учредителки на Синята коалиция.

"Спорът не е за името Синята коалиция, а за представителството", поясни в заключение Петя Ставрева.