Мартин Димитров подаде оставка като лидер на СДС, след като стана ясно, че СДС няма да продължи сътрудничеството си с ДСБ на Костов в рамките на Синята коалиция.

Това съобщиха източници, присъстващи на Националния съвет на сините в Пловдив, цитирани от БНР.

Решението за отказ от Синята коалиция беше подкрепено от 49 членове на съвета, като против гласуваха 34.

ДСБ лаконични: Съжаляваме
Още...

Припомняме, в събота лидерът на сините заяви, че ще подаде оставка, ако на заседанието на Националния съвет на СДС се вземе решение партията да се яви самостоятелно на следващите избори или в коалиция, различна от Синята коалиция.

Продължава обсъждането как партията ще се явява на следващите избори.

Предвидената за днес пресконференция на СДС в Пловдив така и не се е състояла, научи news.bg. Вместо това кратко изявление е направил Борисов Марков, председателя на Изборния щаб на сините.

Той е съобщил, че до три седмици СДС ще избере временен председател, след което ще започне процедура за избор на постоянен лидер на сините. Споразумението със Синята коалиция е било бламирано с 55 от гласовете на делегатите.

Вече бившият лидер на СДС и съпредседател на Синята коалиция заяви: Съжалявам, че колегата Иван Костов не намери мъжество в себе си да направи крачка настрани. Това щеше да спести всички аргументи срещу Синята коалиция.

По думите му сега има огромен риск и СДС и ДСБ да останат извън следващия парламент. Разцеплението сред сините е резултат от емоции, на спомени от миналото и в крайна сметка не е рационално решение.
"Синята коалиция имаше шанс да получи поне 10% на следващите избори, днес този шанс буквално ни бе откраднат от емоциите. Оставката не ми е искана, но оставането ми начело не би било честно, изтъкна Димитров.

 

По-рано днес от СДС-София се обявиха против предложения проект за траен политически съюз с ДСБ.

Припомняме, от ДСБ заявиха желанието си да са заедно със СДС, но обясниха, че ще уважат всяко решение на коалиционния си партньор. Тъмносините добавиха, че имат готовност и за самостоятелно явяване на изборите.

В неделя лидерът на НДСВ Христина Христова призова СДС към коалиция. Да обединим истинските, автентичните дясно-центристки партии, за да спрем разрушителното управление на ГЕРБ, призовава Христова в отворено писмо, объщение към синте.

Синята коалиция беше създадена в началото на 2009 г. от 5 десни партии (2 основни и 3 по-малки партии): Съюз на демократичните сили, Демократи за силна България, Българска социалдемократическа партия, Обединени земеделци и Радикалдемократическа партия в България. Коалициата има двама съпредседатели - Мартин Димитров и Иван Костов.