Енергийният министър Трайчо Трайков трябва да си ходи. Това заяви лидерът на „Атака" Волен Сидеров в ефира на TV7. Той сподели, че в парламента циркулира информация за "допирни точки" между министъра и лидера на ДСБ Иван Костов. Националистът беше категоричен, че новата атомна електроцентрала в Белене трябва да се строи.

Волен Сидеров посочи, че е погрешно схващането, че кабинет от експерти е по-добър от такъв, съставен от политици. По думите му политическата визия е най-важна за едно правителство и е много лошо, когато експертите се вживеят в ролята на политици.

Като пример за това Сидеров даде желанието на министрите да бъдат „говорители на себе си" по всеки въпрос. Националистът подчерта, че политиката е екипен спорт и в правителството има само един премиер-капитан, който обира негативите от действията на експертите.

За министъра на икономиката Трайчо Трайков Сидеров коментира, че вероятно той е получил оценка „слаб 2" от депутатите на ГЕРБ (както пише столичен всекидневник - бел.ред.) заради разнобоя в кабинета и неяснотата за чии интереси работи.

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов подчерта, че цитираната анкета е била анонимна и не знае дали действително слабите оценки за министъра са преобладавали. По думите му това не трябва да се счита за натиск към правителството.

Лидерът на „Атака" беше категоричен, че Трайков е получил достатъчно „черни точки" и трябва да бъде сменен. Волен Сидеров допълни, че това, все пак това е решение на премиера Бойко Борисов.

Националистът посочи, че освен актуалния скандал с АЕЦ „Белене", енергийният министър се е „провинил" и когато не е реагирал по никакъв начин на исканията на електроразпределителните дружества за рязко вдигане на цените на тока. Сидеров припомни, че Трайков е бивш служител на едно от тях - EVN.

Волен Сидеров сподели, че има слухове в парламента, които свързват интересите на Трайчо Трайков с тези на лидера на ДСБ Иван Костов. Лидерът на „Атака", посочи, че може да се говори за синхрон в действията на двамата.

Сидеров остро разкритикува поведението на „сините" по време на скандала с шефа на НЕК Красимир Първанов, когото Трайчо Трайков опита неуспешно да уволни заради подписан „през главата му" документ. Националистът заяви, че СДС и ДСБ са изпаднали в истинска истерия за един по същество технически документ. Според него това се дължи на определени обвързаности, в които се намират двете партии.

Лидерът на „Атака" подчерта, че обстановката трябва да се успокои, за да се изяснят позициите на отделните министри по скандала, както и по проекта „Белене" изобщо. По думите му, всякакви решения по отношение на втората ни атомна централа трябва да се вземат след ясни и точни разчети на експертно ниво.

Не мога да приема тезата, че изграждането на нови енергийни мощности е лошо", заяви Волен Сидеров. Той посочи, че докато България губи време, други държави като Турция изграждат ядрени реактори. Националистът беше категоричен, че противниците на АЕЦ работят за враговете на страната ни.

Кметът на Белене Петър Дулев заяви, че всички в града желаят изграждането на централата. По думите му хората не са притеснени от станалото в Япония и се надяват, че поуките от „Фукушима" ще доведат до по-високо ниво на безопасността в новата АЕЦ.

Дулев посочи, че строежът на „Белене" ще отвори до 7 000 нови работни места в региона и практически ще съживи града.

Той посъветва противниците на новата централа да посетят форумите, където се демонстрират най-новите достижения на ядрената енергетика.