В 51-ва секция в столичния квартал "Овча купел" изборният ден е започнал без бюлетини за избор на кмет на община, съобщи БНТ. Бюлетините са се намерили повече от час след началото на изборния ден.

Пред камерата мъж обясни, че някой се е разписал на четири празни кашона, но не е ясно кой е направил това.

В село Мало Бучино, район "Овча купел" е започнал изборния ден без бюлетини за избор на кмет на кметство. Изборните книжа не са доставени в деня преди вота - събота, на комисиите. Оказа се, че са забравени в община Овча купел и не са предадени на комисиите.

В събота късно вечерта се наложи намеса на полицията, за да предотвратят бой в доспатското село Змеица. Там имало сигнал за купуване на гласове от една партия, привърженици на друга партия отишли да видят какво става и били блокирани от близки на хората, които се намирали в една от сградите, които прозвънили свои познати.

В ОИК-Неделино разгледаха и оставиха без уважение сигнал за предполагаема манипулация, че химикалките, които са в тъмните стаички, ще бъдат със симпатично мастило, което става невидимо след часове и така прави бюлетините недействителни.

Всички СИК в общината са уведомени да проверяват периодично в помещенията за гласуване дали няма смяна на писалките, заявиха от ОИК-Неделино. Химикалките на секционните комисии са доставени от ОИК и внасянето на различни от тях не може да остане незабелязано, уточниха от ръководството на комисията.

В село Извор, Бургаско, "благодетели" връчили готварски печки и бюлетини. Незаконно раздадените бюлетини били иззети от полицията, съобщи Нова телевизия.

В Кула, Видинско, лека кола, облепена с агитационни материали се движи в града и общината, и спира пред изборните секции. Жалбата е изпратена и до РПУ-то, защото возилото не отговаря на техническата спецификация на моторното превозно средство по талон.

Подобен проблем има и в панагюрското село Поибрене.

В Пловдив пред страничния вход на Професионална гимназия по електротехника и електроника около 08:10 часа в изборния ден е имало паркирана кола със залепени агитационни предизборни материали. Общо три жалби са за разпространението на рекламни материали на партии и кандидати за кмет на града.

В града под тепетата в тъмната стаичка има сложен червен химикал за гласуване. Председател на 54 СИК в Пловдив лично попълвал бюлетини, които били в неговия багаж и ги поставял в пликове за последващо гласуване. В друга секция изнасяли бюлетини с обяснението, че са невалидни.

Сред най-често докладваният сигнал е за наличие на агитационни материали в близост до избирателните секции.

В село Опака имало агитационни материали на кандидатът за кмет от една от партиите на 20 метра от избирателна секция.

В Благоевград и в Правец е имало агитационни материали на по-малко от 50 метра от сградата секционни избирателни комисии.

В Карловското село Бегунци, член на СИК била съпруга на кандитат за общински съветници.

Подобен е и сигнала от Хисаря - председател на избирателна секция била във фактическо съжителство с кандидата за общински съветник.

Във Варна гласоподавателите били принудени да правят вота си на два пъти - веднъж за местна власт и веднъж за референдума.

В София има многократни опити на застъпници от една от партиите да бъдат дописвани под черта в избирателните списъци в избирателни секции, където не са вписани по постоянен адрес. Аргументът им бил, че са служебно заети лица. В "Люлин" те успели да гласуват така.

Съгласно чл. 233 от ИК служебно заетите лица в изборите са само членовете на СИК и охраната на съответната СИК и само те могат да бъдат дописвани в избирателния списък, ако имат право да гласуват за съответния избор. В методическите указания на Централната избирателна комисия в раздел II "Действия на СИК по допускане на избирателите да гласуват" също е акцентирано, че застъпниците и представителите не са служебно заети лица и не могат да бъдат дописвани на допълнителната страница на избирателния списък.

В столичният район "Оборище" членовете на СИК, които не живеят в района, били допускани да гласуват за избор на районен кмет на място.

Полицията в община Павел Баня е унищожила залепени на стълб от електропреносната мрежа бюлетини, маркирани със знака  „X" при номера на един от кандидатите за кмет на село Търничени. По неофициална информация в общината има разпространени над 15 000 попълнени за определен кандидат бюлетини. Един от кандидат-кметовете на община Павел Баня обяви, че най-вероятно от неговата партия ще поискат касиране на вота в общината. Подаден е сигнал и до ОИК.

В 204 СИК на територията на Община Русе, намираща се в Старчески дом „Приста" бюлетините за кмет на Община Русе са извадени няколко часа след началото на изборния ден - едва в 10.30, като преди това вече 25 души са гласували без да им се даде бюлетина за кмет.

В Дупнишкото село Яхиново кандидат-кмет причаква избиратели пред училището, агитира ги и ги придружава в самите секции.

В Пловдив пред страничния вход на Професионална гимназия по електротехника и електроника около 08:10 часа в изборния ден е имало паркирана кола със залепени агитационни предизборни материали.

В село Опака имало агитационни материали на кандидатът за кмет от една от партиите на 20 метра от избирателна секция.

Кандидат за кмет на община Антоново е блъскал член на СИК в избирателната секция в присъствието и на останалите членове.

 

В Смолян е било сменено местоположението на една от избирателните секция, без да е обозначена промяната. След сигнал на наблюдател, са направени указателни табели къде се намира новото местоположение на СИК.

В ОИК Златица имат съмнение за купуване на гласове, сигнализирано е и МВР.

В София върху образец на бюлетина за Референдума е задраскано полето за гласуване с „ДА" Проблемът е отстранен.

Също в София, в район "Красно село" на един от кандидатите за районе кмет и общински съветник умишлено не са подпечатани две от четирите бюлетини. Въпреки възраженията, те са пуснати в урната без печат. След продължителни оплаквания му е било казано, че после при броенето щели да да ги подпечатат.  Според правилата, неподпечатани бюлетини се зачитат за невалидни. Има и два други сигнала за такава схема.

Във Велико Търновското село Ресен в близост до секциите стои жена, която устно агитира избирателите в полза на една от партиите. Тя ползвала и мобилен телефон, с който призовавала за гласуване за кандидатските листи на тази партия.

В Дългопол има системно превозване на избиратели до секционните комисии в село Медовец в общината. Зелен автомобил Опел Астра е бил забелязан да извозва хора до СИК №20 и №21 в интервал от около 20 минути.

В Пловдив избирател е сигнализирал, че член на секция му е дал да гласува с три бюлетини, сложени една върху друга, последната от които се забелязвало, че е с предварително отбелязан вот със син химикал, с кръстче в квадратче. След направена  забележка му се подават втори път отново предварително отбелязана бюлетина в същото квадратче. Избирателят отново  отказва да я вземе, след което чак тогава дават празни бюлетини.

В Габровското село Дряново граждани са сигнализирали, че им е оказван натиск и са им отправяни заплахи за гласуването за кмет на общината , като им е посочвано името на кандидата. Заплахите са отправяни от управител на охранителна фирма. Кандидат за общински съветник с автомобил е забелязан близо два часа да престоява в района на ромската махала кв. „Изгрев" в Дряново, като обикаля домовете на хората и прави опити за контролиране на вота,  се казва в сигнала.

В Харманлийското село Болярски извор пред изборната секция в селото и. д. кмет на селото Елена Желязкова и съпругът й - Господин Желязков, стоели пред помещението на изборната секция. Двамата привиквали и агитирали отиващите да гласуват избиратели.

В плевенското село Буковлък е депутат е присъствал в избирателна секция.

В Плевен се разгръщали бюлетините, раздавали се книжа с предварително отбелазян номер, дават се бюлетини без отрязъци с цел по-късно да се подменят, придружават се гласоподавателите в тъмната стаичка. Депутат и общински съветник многократно са присъствали в СИК. Въпреки подадените в ОИК- Плевен сигнали, нарушенията още не са отстранени.

В селата Сирищник и Калище, община Ковачевци членове на избирателни комисии стоят пред секциите и насочват избиратели, които не са от селото, но са регистрирани там, къде и за кого да гласуват. Има информация, че служители на общинска администрация извозват с автомобили гласоподаватели до секциите в двете села.

Във Велико Търново хартията, върху която се отпечатани бюлетините за местния вот като индиго оставя отпечатък от произведения вот.

В пернишкото село Витановци председателят на секционна комисия маркира  бюлетините с лак и ги прави недействителни.

В Шуменското село Струино застъпник на една партия обикаля с кола селото и вози хора до урните, а после ги води в кметството, където ги чака досегашната кметица въпреки че е отпуск. Според щаба има съмнения, че там хората да получават благодарност под формата на облага.

В Ихтиман полицаи са извели на разпит представител на партията от една от секционните комисии. Съпартииците му обещават да сезират ОИК.