Председателят на политическо движение „Гергьовден" Любен Дилов-син като говорител на новосформираното политическо обединение Общност на демократичните сили (ОДС) заяви, че ще изчакат до 5 юни за отговор на писмото, което са изпратили до Синята коалиция за по-широко участие във вътрешните избори на сините за номиниране на единна президентска кандидатура.

Дилов-син каза, че все още нямат отговор от Синята коалиция. Ако това не се случи, ОДС смятат да издигнат своя кандидатура за президент.
Що се отнася до местните избори Дилов-син информира, че няма да изчакат 5 юни и още сега обявяват, че смятат да предложат за кмет Стефан Софиянски.

Според ОДС Синята коалиция не предлага алтернатива на сегашното управление на София с двамата кандидати, които са издигнати от ДСБ и СДС.

„Ние не виждаме алтернатива в тези двама кандидати, а просто желание да се мине номера", каза лидерът на „Гергьовден". Плюсовете на кандидатурата на Софиянски са много и от това ще спечелят софиянци.

Той посочи, че в последните години отсъства разговор и дебат за развитието на София и развитието на града остава настрани.

Борислав Алексиев - лидер на БЗНС „Никола Петков" изтъкна, че от година и половина е председател на партията, която има дългогодишни традиции в политическия живот на България, но поради редица вътрешно партийни проблеми не е участвала в последните парламенти на страната.

Той изтъкна голямата заслуга на Никола Петков за земеделското движение и в демократичния политически живот на България. Тази негова роля е била оценена и той е признат за демократ на 20 век, изтъкна Алексиев.

Лидерът на БЗНС „Никола Петков" подчерта, че партията им е запазила чистотата на своите принципи и политическата си физиономия. Той заяви, че оценява като правилно решението за участие в Общността на демократичните сили, защото това ще позволи членовете и симпатизантите им да дадат своята подкрепа за свои кандидати. „Досега николапетковистите бяха в армията на негласувалите", посочи той.

Лидерът на Българска нова демокрация Васимир Радулов изтъкна, че БНД от самото си създаване пледира за общо дясно пространство и обединена десница, тъй като резултатите от липсата на единение в дясното са видни.

„Десните сили сме силни със своята работа", подчерта Радулов и добави: „Има съвсем реална дясна алтернатива и тя се казва ОДС".
Той подчерта, че България се нуждае от истинско дясно управление в следващите години и БНД е радостна, че подписва хартата за създаване на Общността на демократичните сили и заяви, че фигурите в него не са в политиката като самоцел.

Любен Дилов-син добави, че дебати за дясното управление текат в клуб „Сенатор", в който участват всички представители на ръководствата на десните партии от десните управления от промените насам.

На въпрос на какво се дължи пренебрежението на Синята коалиция към тях Любен Дилов-син отговори: „Не мисля, че е пренебрежение, а по-скоро неудобство или тактическа хитрост".
Той посочи, че са склонни да разговарят за президент, но за тези кандидати (на СДС и ДСБ, б.р.) не сме чули още дали ще бъдат алтернатива.

За това дали вече имат определени кандидати за кметове за другите градове лидерът на БЗНС „Никола Петков" Борислав Алексиев заяви, че в някои градове има такива лица. За Плевен, Монтана и Кюстендил той каза, че ще се преговаря с успешния кандидат на десницата и няма да се цепи дясното пространство.

В други областни градове дискусията е отворена. За тях има много интересни личности, които са били свързани с десницата, но през 2001 и 2004 са я напуснали, разочаровани от вътрешните конфликти и сега изявяват желание да се включат в ОДС и да дадат своя принос. По думите му това са хора с управленски капацитет и неопетнени.

Важно е да се очертае ясен профил на десницата, изтъкна Дилов и добави, че този профил е бил размит и объркан през 2001 година.
„Трябва да се върнем към това кое е добро и зло. Защото тези понятия се объркаха", заяви Дилов-син и посочи, че след идеите за ЕС и НАТО, към 2001 година самата десница е загубила хоризонта.

По думите му изключително важен е дебатът за Пакта за икономическа стабилност и засяга основите на държавата.
Любен Дилов-син каза, че навсякъде ще имат свои кандидати и категорично няма да подкрепят кандидати на левицата.