Разликата от тези избори и вота от 4 април са двете партии - ГЕРБ и БСП, които губят сумарно около 20 мандата. Това заяви Боряна Димитрова, социолог от "Алфа Рисърч" пред БНТ.

Две партии печелят - ИТН и "Демократична България", които увеличават своята тежест. Две партии остават на същите позиции - "Изправи се! Мутри вън!" и ДПС, добави тя.

Броене до последен глас: ГЕРБ/СДС води с  23.91% при 95.22% обработени протоколи

Броене до последен глас: ГЕРБ/СДС води с 23.91% при 95.22% обработени протоколи

Трета е БСП с 13,65%, следвана от ДБ с 12,55%

Как ще изглежда парламентът - не се вижда възможност да има мнозинство на трите партии на протеста, тоест от ситуацията, в която ще се търси подкрепа на някоя от старите партии - страната е в същата ситуация. Това е рекапитулацията на тези избори, каза Димитрова.

Според социолога Андрей Райчев ГЕРБ загуби предимството си. Но между другото, партията на Бойко Борисов не загуби, той не се съмнява, че ще се сформира правителство, Слави дори не преговаря, смята той.

Ще се гласува правителство, но няма да има парламентарно мнозинство, добави Райчев. Като изключително рискова определи политическата ситуация Боряна Димитрова. Трети избори ще доведат до по-голяма степен на делегитимация, смята социологът.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

Райчев смята, че "колкото и да се върти", резултатът ще е по-ниско доверие от избирателя. Относно БСП - той смята, че са в деликатна ситуация, Корнелия Нинова е получила много нисък резултат. Миналия път загубиха сребърния медал, голямото напрежение обаче е именно в тях.

И двамата социолози коментираха, че Бойко Борисов изчаква резултата, но "силата ще е в опозицията".

Боряна Димитрова смята, че ще се сформира правителство, но може да е само за 6-7 месеца, резултатите не предполагат стабилност и провеждане на реформи, тъй като е много крепко.

Райчев запита кое обединява протестърите и БСП - в момента - "съдебната реформа". А като свърши това? Там няма обединителна идея, смята социологът. По думите му, това е предпоставка за къс парламент. Той отбеляза, че без купения вот ГЕРБ прави силно представяне.

Манолова убедена, че ИТН ще е първа политическа сила

Манолова убедена, че ИТН ще е първа политическа сила

Хората искат нормалност, стабилност, правителство, каза тя.