Бойкот докрай от страна на „Галъп", „Алфа Рисърч", „Медиана" и „Скала" към Мира Радева обещаха на пресконференция социолозите Андрей Райчев, Кольо Колев и Цветозар Томов.
Припомняме, това е поредният път, в който те се срещат с медиите след проучването на МБМД, което буквално „взриви" социологическите среди, давайки огромна преднина с 14 % на ГЕРБ пред БСП.

Участниците в днешната пресконференция повториха, че по никакъв начин няма да участват в предавания в телевизионни студия с нея и няма да разговарят под каквато и да е форма с Радева.

Според Андрей Райчев социологията се разболява от болест, като не става дума за манипулации, а „евтинджос". „Социологията се развива и „майсторлъкът не е в това да набираш определени данни, а да умееш да ги тълкуваш", посочи той.
„Логично - и евтинджосът, и използването на трици вместо брашно влияят на резултатите", продължи с красноречивия си коментар социологът, допълвайки - „като гледам Радева, ме е страх да отида на лекар".

В по-сериозен тон Райчев обясни, че електоралното разпределение на партия ГЕРБ не е равномерно и е достатъчно да пропуснеш селата, за да дадеш предимство на бившите управляващи.

Цветозар Томов от агенция „Скала" подчерта, че не всяко едно изследване е социологическо, а боравенето с данни не те прави социолог. Запитан дали визира конкретно Мира Радева той отказа да бъде максимално директен, но заяви: „Не смятам, че имаме една и съща професия с нея."

Според него ваденето на анкетни карти няма да разнищи скандала. Припомняме, малко след разбунилото духовете в средите на социологията изследване на МБМД, самата Мира Радева настоя за проверка и изрази готовност да покаже анкетните карти.

„Голямо значение в тези изследвания имат отказите. Когато от четири предварително избрани души ви откажат двама, със сигурност ще има деформации", отбеляза Томов.
Според него голям процент от хората все още не са решили за кого да гласуват и съответно отказват участие в изследвания. „Онези граждани с твърда нагласа да гласуват за ГЕРБ, в случая по-охотно са съгласни да съдействат на социолозите", обясни той.

Кольо Колев от „Медиана" изрази мнението, че все повече хора се отричат от политиката. Според него демократичният процес на избиране на народни представители чрез политическите партии се е профанизирал. „Хората не знаят какво да искат от политиците и за какво да ги съдят, а мотото „всички са маскари" е водещо", отбеляза той.

На въпрос готов ли е да осъществи проверка на скандалното изследване на Мира Радева, Кольо Колев направи интересно сравнение, посочвайки, че ако видиш едно нещо в храст, наблизо има изцапана кърпичка и мирише, надали е необходимо да провериш химическия му състав, за да се убедиш какво е всъщност това.
(За по-недосетливите news.bg уточнява, че в случая Колев дава тактичното определение за „лайно")

Андрей Райчев олекоти тона, посочвайки, че ако нещо прилича на котка, държи се като котка, то по всяка вероятност е котка.
„Не допускам Радева да е взимала пари за това изследване, най-малкото това би било изключително неизгодно за ГЕРБ", подчерта той. Според него предоставената от нея „стока" не е отровна, а некачествена.

Като основна причина за увеличаващата се „ножица" между ГЕРБ и БСП Цветозар Томов изтъкна огромният ръст в доверието към Атака.
Той посочи, че партията на Волен Сидеров почти сигурно ще възстанови пълния си потенциал от 2009 година, защото Сидеров се е оказал най-близо до исканията на протестиращите, смята социологът.

Андрей Райчев пък счита, че така и не се е състояло раждане на нова политическа сила. „Имаше контракция, но не и бебе", заключи той.