Сергей Станишев започна пресконференцията след края на изборния ден в НДК с думи на благодарност към всички граждани, които са дали своя глас свободно, без значение за кой кандидат. "Всички вие видяхте, че в тези избори имахме амбицията и мотивацията за победа", коментира той.

По думите му, на тези избори БСП не е била сама. "Ние за първи път през последните 20 години се борихме за една още по-голяма кауза - на демокрацията - на свободните хора, на правото на всеки един от нас свободно, без натиск, без купуване, без заплахи, да избира тези кандидати, на които има доверие", обяви лидерът на БСП.

"Бяхме подкрепени на втори тур от милион и половина български граждани", посочи още той. Станишев се обърна към всички кандидати на БСП (за кметове и общински съветници - бел. ред.) и към избирателите си с думите: "Тази битка, която водихме в кампанията, не е приключила. Тя продължава с нова сила и вашето доверие няма да бъде нито продадено, нито предадено".

По думите на Станишев, на тези избори БСП в много отношения е надхвърлила своя твърд електорат и е спечелила стотици хиляди нови избиратели. Той обеща, че партията ще продължи да поддържа политиката на противопоставяне на начина на управление на България - противопоставяне на арогантността, плашенето на хората, антисоциалната политика.

"Всичко това трябва да има ярка, ясна и категорична опозиция. Тези избори рязко промениха политическата карта на страната", обяви Станишев. Той подчерта, че сега на терена са останали ГЕРБ и БСП. "Постигнахме една от целите, които си поставихме в последните 2 години - да бъдем припознати като алтернатива на управляващите", подчерта лидерът на БСП.

„Ние не делим хората на ляво - дясно, на българи - турци и роми, а на равноправни граждани на нашата страна. Имахме амбицията и мотивацията за победа и на президентския вот и на огромен брой общини", изтъкна Сергей Станишев.

"Без вас тази битка нямаше да бъде същата". С тези думи Станишев благодари на кандидатпрезидентската двойка на БСП за участието в изборите. "Тези резултати са достойни и много впечатляващи. Започнахме от трета позиция, стигнахме до балотаж и бяхме много близо до победа", отчете Станишев и със съжаление сподели, че БСП не можа да поздрави България с новия ден, който настъпва.