ДПС поиска пълно наблюдение на изборния процес от страна на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ). Това заяви лидерът на партията Лютви Местан след среща с междинната мисия на ОССЕ.

От ДПС настояват за пълен мониторинг на решенията на ЦИК, отделните РИК-ове, не само с оглед броя на наблюдателите, но и от гледна точка на времетраенето.

В тази връзка те искат да има минимум по един наблюдател за всеки избирателен район, т.е. най-малко 31. Освен това мисията трябва да е у нас за поне 6-7 седмици.

Исканията си ДПС оправдаха с „негативния опит от изборите през 2011 година."

„Ние поискахме от ОССЕ да изпрати неограничена мисия, .т.е. да се осъществи пълно наблюдение  на изборния процес", подчерта още Метан.

Той е обърнал внимание през чуждата мисия, че някои от задължителните препоръки на ОССЕ от предишния вот не са приети от управляващото мнозинство.

По-сериозното е, че нарушенията на изборния процес са по отношение не толкова на разпоредби от Избирателния кодекс, а с неправомерното използване на властовите позиции за партийните цели на управляващата партия.

„Това грозно явление - всички държавни служители да се впрягат за неправомерен натиск върху свободната воля на избирател - не трябва да се допуска на предстоящите избори", заяви още Лютви Местан.

Той изтъкна, че в ДПС са наясно, че не може да има политически стерилни хора: „Всеки има своите пристрастия, всеки държавен служител може да гласува, за когото си поиска, но не може да го прави от позиция на държавен служител и да използва властта си за неправомерен натиск върху гражданите. Точно това наблюдавахме на изборите през 2011 година."

От партията на Местан настояват изключително много да се наблюдава броенето на бюлетините, особено отчитането на резултатите в първичния протокол.

„Информирахме наблюдателите за шикалкавенето, което наблюдавахме от страна на областните управители във връзка с осигуряването на копирните машини и настояхме да наблюдава какво става с движението на изборните книжа от СИК към РИК", обясни още Местан.

Според него трябва да се наблюдава и поведението на определени полицаи, полицейски шефове. "Има още по-грозни явления на места, когато едни яки момчета с джипове се въртят около секционните комисии и внушават определени страхове и настроения сред избирателите", изрази загрижеността си още Местан.