Това са най-скъпите избори, провеждани досега у нас. Стрували са близо 50 млн. лева. Това обяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаряше за координацията на изборите от страна на правителството. Според него това се дължи отчасти на Изборния кодекс, който задължава да се проведе избор и в малки населени места и за районни кметове.

Дончев смята, че е хубаво скоро, в следващите седмици и месеци, народните представители да започнат да мислят за промени в Изборния кодекс. Когато това се случи, той ще им препоръча да предвидят в изборния процес да има ясен лидер. Според него трябва да има адекватни механизми, които да карат цялата система да работи като едно цяло.

По мнението на вицепремиера лидерът на изборния процес трябва да е извън изпълнителната власт.

Той коментира, че преференциите не бива да бъдат премахвани заради това, че част от членовете на секционни избирателни комисии не могат да обработват добре изборните книжа.

Дончев смята, че като политически резултат местните избори водят до препотвърждаване на коалицията, която имаме в момента.

Томислав Дончев заяви още, че хакерските атаки и хаосът „Арена Армеец" имат конкретна причина. Според него службите и институциите са успели да си свършат работата, така че хакерските атаки на втория тур са били удържани.

Дончев определи по-скоро като презастраховане, отколкото като саботиране писмото от БНБ, в което пишеше, че няма да могат да отпечатат бюлетините.

Личната оценка на вицепремиера за хаоса на първия тур в София е, че половината от дефекта се дължи на нормите в законодателството. Останалата половина е на недостатъчно добра организация.