Днес в съдебната система има феодали и безобразници, коментира кандитатът за президент на РЗС Атанас Семов.

По думите му след Красьо Черния сега в съдебната система кадрува Цецо Спортничкия. Управляващата партия ГЕРБ няма никаква воля за реформа на съдебната система.
Целта на правителството според него  е подчиняването на съдебната власт. Затова и РЗС по думите му иска да се премахне всякаква възможност за политическа намеса върху работата на съдебната система.

РЗС се обявяват за намаляване състава на ВСС, като от него се премахне парламентарната квота. Следствието и прокуратурата трябва да се извадят от съдебната система и да са независима  структура като Конституционния съд.

Президентът според РЗС трябва да има правомощията да освобождава тримата първи в съдебната система при корупция и тежки нарушения в работата им.
Според Атанас Семов трябва да се намали броят и видовете съдилища и триинстанционното правосъдие да се прилага само по изключение. Затова консреваторите са подготвили законодателни промени на Закона за съдебната власт.

Лидера на РЗС Яне Янев посочи, че по-голяма парламентарна подкрепа получава идеята за вот на недоверие в сектор вътрешна политика.
До 10 дни ще има внесен вот на недоверие, вот срещу МВР и Цветанов и неговите безобразия, който нерегламентирано се опитва да кадрува в съдебната власт, посочи Янев. РЗС са съгласни да подкрепят такъв вот на недоверие, дори и ако инициаторите му са ДПС.

От РЗС коментираха, че при такъв вот в пленарна зала депутатите на управляващата партия ще бъдат сами. Янев дори е убеден, че някои депутати на ГЕРБ също искат смяната на вътрешния министър.