Да се дават работни помещения на партиите и коалициите, които ще застъпват една или друга теза от въпроса за националния референдум. Това реши ЦИК на днешното си заседание.

Работните помещения по места ще се дават на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани в изборната комисия за разяснителната кампания за едната или другата теза.

Ползването на общински терен обаче трябва да става така, че да не се пречи на другите политически прояви, свързани с местните избори. Помещенията ще се отдават от кмета на населеното място.

В същото време партиите ще трябва да се мотивират за нуждата си да ползват помещение за целите на разяснителната кампания за референдума. Контролът как ще се ползва общинската  база от застъпниците на едната или другата теза за референдума се възлага на кмета.

Кметската заповед за ползването на помещение се праща до Общинската избирателна комисия. Самите прояви за разяснителната кампания за референдума ще са по разрешителния  режим на Закона за митингите и манифестациите.  Помещенията ще се ползват безвъзмездно.

ЦИК прие и общите правила за разяснителната кампания за референдума. Забранява се агитацията в обществения транспорт.

Разяснителната кампания не трябва да нарушава добрите нрави. Агитационните материали за кампанията за всенародното допитване не трябва да съдържат агитация за местния вот. Кандидатът за кмет в една или друга община обаче ще може да застава зад едната или другата позиция от въпроса за референдума.