Няма да си подам оставката след загубата на президентските избори. Това категорично заяви зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

От партията на Бойко Борисов правят задълбочени анализи и целели да бъдат обективни в резултатите, които са постигнали. Цветан Цветанов подчерта, че кампанията им винаги е била лице в лице с българските избиратели и не са имали тролове, които да пишат срещу политическите им опоненти.

Цветанов подчерта още, че ако Патриотичният фронт се опита да създаде правителство в рамките на сегашния парламент, ГЕРБ няма да го подкрепят.

По думите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева изпълвала с функционална компетентност това, което партията имала като искане - тя да бъде президент на страната. Направили максимална мобилизация това да се случи.

Запитан дали подкрепя идеята за мажоритарни избори в два тура, Цветан Цветанов отговори, че ГЕРБ е "за" тази промяна.

Относно повдигнатите обвинения на Петър Москов и Делян Добрев, Цветанов коментира, че у обществото може би остава усещането, че се повдигат обвинения на властимащите, след като са свалени от власт.

От своя страна пред БНТ председателят на правната комисия Данаил Кирилов подчерта, че ако някоя от малките партии приеме мандат, ГЕРБ ще гласува против. От партията смятат, че трябва да се премине към избори.

Герберите щели да подкрепят волята на избирателите в референдума. Според Кирилов не е направено райониране на мандатите в страната и в чужбина във варианта на омбудсмана Мая Манолова.

По думите му това е трудна задача, която има много варианти. Решенията в голяма степен били субективни. Членовете на ГЕРБ в правната комисия търсили обективно решение на районирането, но било трудно да се намери такъв критерий. Затова например щяло да се наложи да се осланят на математическия модел.

Данаил Кирилов обърна внимание и на това, че ще трябва да се обособи и реши във вотът в чужбина как ще се възприема при мажоритарните избори.