ГЕРБ нямали номинация за правосъден министър към настоящия момент. Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на Нова телевизия.
"Водят се разговори и предполагам, че съвсем скоро ще има номинация, която да се обсъжда между ГЕРБ и Реформаторския блок", допълни вторият в ГЕРБ.

Попитан дали номинацията на Меглена Кунева стои сериозно на масата, Цветанов отговори, че всеки един може да бъде разглеждан, включително и тя.

След гласуването на конституционните промени според Цветанов имало една добра и една лоша новина. Добрата - в парламента се събраха 204 народни представители, които подкрепиха конституционните промени. Лошата - Радан Кънев чисто емоционално каза, че напуска и освобождава постовете, обясни Цветанов. 

"В момента трябваше да избираме дали да има конституционни промени въобще, или да няма", подчерта Цветанов. В преговорите някои парламентарни групи направили компромиси за неща, които въобще не искали да се обсъждат. Според Цветанов е удовлетворително, че с приетите промени, вече е факт разделението на ВСС. Имаме отмяна на тайното гласуване, което в началния етап беше немислимо, допълни зам.-председателят на ГЕРБ. Това предложение е направено между първо и второ четене, не е фигурирало в началото при  т. нар. "историческия компромис".

Цветанов допълни още, че както парламентът, така и всички институции провели работни срещи с представители на Европейската комисия.

"В политиката не трябва да слагаш личното пред националното", заяви Цветанов по повод позицията му през 2013, че прокуратурата изпълнява политически поръчки с цел да го дискредитира. Цветанов припомни, че Сергей Станишев внесъл сигнала за незаконните подслушвания през 2013 г. в предизборен период. По думите му, Станишев искал да използва прокуратурата като инструмент.

"Това, което аз съм понесъл, по никакъв начин не искам да ангажирам когото и да било и да го правя национален проблем", заяви Цветанов.

Националните интереси за стабилността на държавата, според Цветанов, обединявали премиера Бойко Борисов и здравния министър Петър Москов.

Аз не смятам, че симпатизантите и членовете на ДСБ стоят твърдо зад политическото решение на Радан Кънев. Членове на ДСБ в момента са в управлението, подчерта Цветанов. Той вярва, че мнозинството е стабилно.