Този атентат в Бургас сочи политически, а не криминален проблем. Това коментира в парламента ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването.

Не става въпрос за криминално престъпление, а този терористичен акт, извършен на територията на България е изключително показателен, смята той.

По думите му гражданите на Израел са потенциални мишени навсякъде по света и отношението към тяхната сигурност трябва да е по-особено.

Показателно според него е, че за пръв път от толкова години насам на наша територия се извършва терористичен акт. Всички факти сочат, че този терористичен акт е извършен от някоя ислямистка терористична групировка, изтъкна Атанасов.

Според него важно е да се отговори на въпроса защо терористична групировка е решила да извърши терористичен акт на наша територия. Той не приема оправданията, че подобен акт може да се случи навсякъде по света.

Такъв тип поведение може да се случи целенасочено, смята Атанасов. Това е вид наказание по отношение на българската държава, допълни той. Става въпрос за много тежък политически гаф, който сме допуснали във външно-политическите си отношения някъде, настъпили сме интереси, за да предизвикаме такъв ответ, предполага генерал Атанасов.

Дали тежко прогнилата ни от корупция държавна система е допуснала някой да продава оръжие, където не трябва заради големи печалби, дали сме проявили някъде самоинициатива и сме се изхвърлили като много лоялен съюзник, не знам каква е точно причината, но това е същественият въпрос какво направи българското правителство, за да предизвика този гняв срещу нас, каза още той.

Според Атанасов взривът в Бургас показва, че системата ни за сигурност отдавна е пробита. По думите му на Атанасов напълно достатъчно за сигурността по автобусите е оперативно да се осигурят превозните средства, да се поддържат контакти с туристическите фирми, с превозвачите и шофьорите.

Аз изразявам много тежко съмнение относно версията, че става въпрос за камикадзе, подчерта ген. Атанасов. Според мен това е много удобно обяснение днес на властта, смята той. Атанасов е на мнение, че версията за камикадзе е оправдание, за евентуално проспиването на слагането на бомба в автобуса.

Тези приказки като на пазара в Банкя, че тук е бил шефът на ЦРУ 3 дена и си бил почивал на лично гости и които бяха опровергани от Американското посолство с един строг дипломатичен език, показва, че за такива неща не се говори, коментира генерал Атанас Атанасов.

Той обясни, че спящи клетки на терористични организации има на много места по света и не е изключено терористи да има и на родна територия.

България не е подценила вероятността у нас да се случи атентат, коментира от своят страна Илия Налбантов - председател на Сдружение "Джордж Маршал" в ефира на БНР.

Въпросът е, че ние прекалено дълго бяхме оставени на спокойствие и на практика всички рутинни мерки, които се вземаха от страна на органите за сигурност, започнаха да придобиват много системен характер и естествено това изчакване или това отлагане на такова събитие отпусна системата. Иначе за пробив не може да се говори. Ако говорим за недостатъци на системата - те трябва да бъдат разгледани в по-широкия контекст - недостатъците в сътрудничеството между всички служби, които отговарят за противодействието на тероризма. Това е голям проблем, който предстои да бъде дискутиран оттук нататък. Ние не сме самотен остров, сами не можем да се справяме с подобни гастролиращи индивиди, а те може да са и на екипи, които могат да правят трагедии, посочи Налбантов.

"Самият факт, че има терористичен акт в една от най-толерантните страни по отношение на различията между другите в Европа, показва, че системата за сигурност има недостатъци", изтъкна Налбантов и подчерта, че това е частичен пробив, който не е само български.

Това е пробив на цялата система, която трябва да бъде организирана за противодействие на тероризма в европейски и световен мащаб. Има необходимост от по-тясна координация между всички служби. За да има такава координация, България има един неглижиран системен недостатък в нашата сигурност от 1994 г. насам. Ние все още нямаме изграден аналитичен център, който да работи целенасочено и системно по противодействието на всички негативни предизвикателства към сигурността на държавата.