Профилът на бъдещия премиер зависи от профила на правителството, но във всеки случай той трябва да бъде анти Борисов. Този премиер трябва да е интелигентен, образован човек, който може да си мери думите и да работи в интерес на обществото. Анти Борисов, не в смисъл да гони Борисов, а да работи и да се държи по друг начин. Тази своя позиция изложи в студиото на Нова телевизия председателят на Стратегическия съвет към държавния глава проф. Александър Маринов.

На този етап не може да се каже какви са шансовете да се състави правителство, но това е по-добрият вариант, според президентството, тъй като страната се нуждае от работещ кабинет. Възможностите не са много, посочи Маринов. Според него най-добрият вариант е да се състави правителство на промяната, макар и това да е трудна работа.

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Даниел Митов: Избирателите ще накажат всеки опит ГЕРБ да бъде заобиколен

Съставът на правителството - съгласие между Митов и Борисов

Мотивът обаче да се състави правителство само за да бъде удължен животът на парламента е слаба и несъстоятелна аргументация. Във всеки случай от президентството отстояват позицията, че безпринципната коалиция няма да е добро дело, а новите избори, ако такива се налагат, са в рамките на нормалния демократичен процес.

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%

Решаващо значение явно ще има вторият мандат и в този смисъл е време вече мълчанието на "Има такъв народ" да приключи. При всяко едно положение това мълчание ще свърши при връчването на мандата, те ще трябва да говорят. Тази тактика е временна, коментира Маринов.

Все пак съветникът на президента смята, че шансовете да се състави работещо правителство на принципна основа, не са малки.

Припомняме, на 19 април при президента Румен Радев се проведоха консултации с парламентарно представените партии за съставяне на правителство.

А на 20 април президентът Румен Радев връчи мандата на Даниел Митов.